În cadrul primei ședințe de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei din anul 2025, joi, 9 ianuarie, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a numit noul
Slujbe arhiereşti pe esplanada Catedralei patriarhale
Esplanada Catedralei patriarhale a fost plină ieri de credincioşi, care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Macarie, Episcop al Europei de Nord, împreună cu Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi pe scena din curtea Patriarhiei.
Cei mai mulţi dintre credincioşi au venit pentru a se împărtăşi din binecuvântarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, adusă zilele acestea la Patriarhie, a Sfântului Dimitrie cel Nou şi a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii Catedralei patriarhale. După Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Macarie a tâlcuit celor câteva mii de credincioşi prezenţi pericopa în care se povesteşte despre vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor. Preasfinţia Sa a arătat că omul cu păcate şi patimi este asemenea demonizatului din Evanghelia citită ieri. "Sfinţii Părinţi ai Bisericii arată faptul că din moment ce omul are păcate şi patimi, este stăpânit de tot atâţia demoni asemenea demonizatului din Evanghelia de astăzi, iar noi, prin pocăinţă, prin rugăciune, prin nevoinţă şi prin postire, ne putem elibera, după cum ne spune Mântuitorul Hristos că numai prin post şi rugăciune putem să ne eliberăm de sub puterea demonilor. Iată, avem posibilitatea să ne primenim în modul acesta haina cea luminoasă pe care am primit-o la Sfântul Botez", a spus Preasfinţia Sa. Referindu-se la pelerinajul de zilele acestea de la Patriarhie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord a transmis credincioşilor că prin acest pelerinaj avem posibilitatea să ne sfinţim viaţa închinându-ne la Lemnul Sfintei şi de viaţă făcătoare Cruci pe care Mântuitorul Iisus Hristos a sfinţit-o cu scump sângele Său. Astfel, a spus Preasfinţia Sa, putem şi noi să ne schimbăm viaţa şi să ne dăruim viaţa Mântuitorului, aşa cum a făcut-o şi demonizatul vindecat. Pentru toată perioada sărbătorilor prilejuite de hramul Catedralei patriarhale s-a pregătit un program liturgic deosebit. În fiecare seară, câte un ierarh săvârşeşte slujba Privegherii, în prezenţa a sute de credincioşi care aşteaptă să se închine la Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci. Prima slujbă de Priveghere a fost săvârşită sâmbătă seara de Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.