În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujbe de suflet pentru credincioşii olteni
Prima săptămână a Postului Mare, sau Săptămâna Duhovnicească, este marcată de un program liturgic cu totul aparte, specific acestei perioade. Credincioşii olteni se pot ruga la slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, sau Pavecerniţa Mare, sau la Liturghia Darurilor înainte sfinţite în catedralele chiriarhale, paraclisele eparhiale, biserici de mir sau mănăstiri.
La Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ şi la paraclisele mitropolitane din municipiul Craiova, slujbele religioase din prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti debutează în fiecare dimineaţă cu slujba Utreniei, urmată de Cea-surile 1, 3, 6, 9 şi Obedniţa. De luni până joi inclusiv, începând cu ora 17:00, este săvârşit, în cadrul Pavecerniţei Mari, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. De asemenea, miercuri şi vineri, după slujbele religioase de dimineaţă, este săvârşită Liturghia Darurilor înainte sfinţite. Sâmbătă dimineaţă vor fi săvârşite Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi slujba de pomenire pentru cei adormiţi, iar în prima duminică a Sfântului şi Marelui Post va fi oficiată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, care este săvârşită doar de 10 ori în cursul anului bisericesc. După cum ne-a informat părintele protos. Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova, duminică, 1 martie (Duminica Ortodoxiei), Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în acest sfânt locaş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Programul liturgic al studenţilor teologi din Craiova
Studenţii Facultăţii de Teologie din Craiova, secţiile Pastorală şi Artă sacră, participă în această săptămână la sfintele slujbe de seară şi dimineaţă la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dimitrie“ şi la Paraclisul Mitropolitan „Madona Dudu“ din Craiova. În prima seară a Canonului Mare, după săvârşirea rânduielii liturgice, din amvonul Bisericii „Madona Dudu“ a vorbit pr. lect. univ. dr. Adrian Ivan, directorul Departamentului teologie din cadrul Facultăţii de Teologie. La Catedrala Mitropolitană, semnificaţia Canonului cel Mare a fost explicată de pr. conf. dr. Constantin Băjău. În continuare, până la sfârşitul acestei perioade, studenţii teologi vor veni la rugăciune în cele două locaşuri de închinare, unde vor primi povaţă duhovnicească din partea părinţilor profesori, la finele sfintelor slujbe.
Seri duhovniceşti la seminarul din Craiova
Programul liturgic special este săvârşit în această săptămână şi la Paraclisul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova. Slujbele religioase specifice vor fi completate cu o serie de conferinţe duhovniceşti susţinute de profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, în frunte cu IPS Părinte Mitropolit Irineu, care va fi prezent în mijlocul elevilor şi al profesorilor seminarişti joi, 26 februarie. Ca în fiecare an la începutul perioadei Postului Mare, elevii seminarişti vor primi Taina Sfintei Împărtăşanii în cadrul Sfintei Liturghii.
Canonul cel Mare în Arhiepiscopia Râmnicului şi Episcopia Slatinei
La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea, slujba Canonului cel Mare a fost săvârşită în ziua de luni, 23 februarie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Catedrala „Înălţarea Domnului“ - Ostroveni, din Râmnicu Vâlcea.
În prima zi din Săptămâna Duhovnicească, Preasfinţitul Părinte Sebastian a săvârşit slujba Canonului cel Mare la Catedrala Episcopală din municipiu. Marţi seara, PS Sebastian a fost prezent în mijlocul credincioşilor de la Parohia „Sfinţii Apostoli“ din Caracal. Astăzi, rânduiala slujbei de seară va fi săvârşită de PS Sebastian, în Catedrala „Sfânta Treime“ din Corabia, iar mâine, la Biserica „Sfinţii Apostoli“ din Balş.
Despre Canonul cel Mare
Canonul cel Mare este alcătuit din mai multe cântări de pocăinţă. Sfânta Scriptură ne pune înainte nenumărate modele de oameni, unii bineplăcuţi lui Dumnezeu şi sfinţi, iar alţii potrivnici lui Dumnezeu. Toate aceste modele scripturistice au fost adunate de Sfântul Andrei Criteanul într-un canon de pocăinţă, cel mai mare de acest fel din tezaurul Bisericii. Cercetând viaţa lor, se cade a ne asemăna celor dintâi şi a ne feri de faptele celor de pe urmă, precum ne îndeamnă autorul canonului: „Pildele Scripturii celei noi îţi aduc ţie, ca să te aducă pe tine, suflete, spre umilinţă; râvneşte dar drepţilor, iar de păcătoşi te leapădă, şi înduplecă pe Hristos cu rugăciunile tale, cu postul, cu curăţia şi cu smerenia“. (Pr. Nifon Dorin Iancu, arhid. Ioniţă Apostolache, diac. Gheorghe Cioiu)