Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujbele de Crăciun de la Catedrala din Sibiu
Un impresionant sobor de preoţi şi diaconi l-a înconjurat pe Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, la Sfânta Liturghie oficiată de Crăciun, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde mii de credincioşi au venit să participe la slujba arhierească.
Preoţii slujitori de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, profesori de la Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna" din oraş, precum şi alţi preoţi şi diaconi, conduşi de IPS Laurenţiu, au oficiat Sfânta Liturghie în prima zi închinată marelui praznic al Naşterii Domnului. Într-o atmosferă de mare sărbătoare, încununată de glasul colindelor cântate de Corul "Timotei Popovici" al catedralei, care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, credincioşii au umplut lăcaşul de cult şi s-au rugat împreună cu preoţii la slujba religioasă. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Flaviu Gabriel Fleşer a fost hirotonit diacon. La final, IPS Laurenţiu a citit scrisoarea pastorală adresată tuturor credincioşilor, preoţilor şi monahilor din Arhiepiscopia Sibiului, care a fost dedicată în acest an Crezului ortodox. Vecernie cu preoţii din Sibiu În aceeaşi zi, de la ora 17:00, IPS Laurenţiu, alături de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a condus soborul slujitor de la Vecernia oficiată în catedrala sibiană. Devenită o tradiţie de câţiva ani, Vecernia a adunat preoţii de la parohiile din Sibiu şi împrejurimi. În cuvântul de la final, Părintele Mitropolit a mulţumit preoţilor care au răspuns chemării de a sluji în sobor la Catedrala din Sibiu şi tuturor credincioşilor prezenţi. "Încă din epoca primară, exista o biserică-mamă şi biserici-surori, unde se ducea Sfânta Împărtăşanie de la biserica unde slujea episcopul. Astăzi, fiecare biserică în parte are slujitorul ei, dar toţi slujitorii răspund la chemarea Întâistătătorului, a episcopului sufragan. Nu avem prea multe ocazii de acest fel. Ori de câte ori slujim în sobor, nu pot veni prea mulţi preoţi din împrejurimi, pentru că rămân parohiile fără slujbe religioase. De aceea, am considerat că este cea mai potrivită ocazie ca preoţii să oficieze slujba Vecerniei mai devreme şi acum ne-am adunat cu toţii aici, reuşind astfel să avem o sinaxă, bucurându-ne nu doar de o întâlnire pe care o avem îndată la Reşedinţa mitropolitană, ci şi de o împreună-rugăciune", a spus IPS Laurenţiu. Slujba religioasă a fost urmată de o recepţie la Reşedinţa mitropolitană, la care au fost invitaţi toţi preoţii şi autorităţile locale venite să participe la slujba religioasă şi la întâlnirea cu Mitropolitul Ardealului.