Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească de Sfântul Atanasie Athonitul
Singura biserică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului ce poartă hramul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul și-a sărbătorit luni, 5 iulie, ocrotitorul.
Credincioși din satul băcăuan Schitu Frumoasa, din împrejurimi, dar și pelerini din mai multe zone ale țării au participat la Sfânta Liturghie săvârșită cu acest prilej de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de preoți, la noul Altar de vară din apropierea lăcașului de cult.
La momentul potrivit din cadrul slujbei, a fost săvârșită și pomenirea protosinghelului Nicodim Măndiță, cel care a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu în această comunitate în perioada 1921-1923 și de la moartea căruia se împlinesc în data de 6 iulie 46 de ani.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a reliefat viața și personalitatea celui care a ctitorit Marea Lavră din Sfântul Munte Athos, oferind totodată și sfaturi duhovnicești celor prezenți.
Părintele Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki - Grecia și ctitorul bisericii cu hramul Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul, a transmis mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare și gândurile părintești, Preasfințitului Părinte Episcop Andrei pentru dragostea părintească, precum și preoților slujitori, pelerinilor prezenți, dar și Sfântului Atanasie pentru că „a poposit din nou în mijlocul comunității”.
Părintele protoiereu Costel Mareș, Protopopiatul Moinești, a subliniat importanța sărbătorii, evidențiind legătura strânsă a oamenilor din satul Schitu Frumoasa și nu numai cu Sfântul Atanasie Athonitul, ocrotitorul lor.