În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujire arhierească în oraşul Bacău
Enoriaşii din Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bacău au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim. În contextul hramului bisericii, ierarhul locului a slujit Sfânta Liturghie.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 17 mai 2015, Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bacău. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi pr. Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în cadrul Sfintei Liturghii, la care au participat sute de credincioşi care au pregustat din sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, s-a săvârşit o hirotonie întru preot şi o hirotesie întru iconom stavrofor. Astfel, diaconul Mihai Liche a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Burdusaci - Rachitoasa, Protopopiatul Bacău, iar pr. Adrian Ciobanu, consilier economic în cadrul Centrului eparhial Roman, a fost hirotesit iconom stavrofor. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la Duminica orbului din naştere. „Hristos a arătat în Evanghelia de astăzi (n.r. duminică, 17 mai) că este acelaşi ca la începutul lumii. Atunci El a zis şi s-a făcut. Verbul s-a concretizat în element de formă. Materia este energie concentrată, ea putând fi descoperită doar prin credinţă. Atunci când asupra primului om s-a suflat duhul de viaţă, el s-a făcut fiinţă vie. La facerea lumii, Dumnezeu a suflat asupra omului pentru a-i da viaţă, iar acum, în Evanghelie, Mântuitorul «a scuipat jos şi a făcut tină din scuipat şi a uns cu tină ochii orbului»“, a amintit IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ este singura ctitorie boierească din Bacău, fiind zidită între anii premergători revoluţiei paşoptiste, respectiv între anii 1842-1845. Fondatorii acestei biserici sunt boierii Enachi Krupenski şi Anton Bîrzu. În urma executării unor lucrări de pictură în anul 1923, după desenele executate de George Sterian, care au servit mai apoi la pictura Mănăstirii Curtea de Argeş, locaşul de închinăciune a devenit cel mai frumos din Bacău. În casele din curtea bisericii a fost multă vreme o şcoală, înfiinţată în 1846, în care se pregăteau candidaţii pentru primirea în Seminarul Socola.