Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Slujire arhierească în Paraclisul Episcopal din Huşi
În după-amiaza zilei de luni, 30 martie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite în Paraclisul Episcopal din Huși. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a extras din lucrarea „Scara”, a Sfântului Ioan Scărarul, un fragment care descrie roadele pocăinței în viața creștinului, informează Biroul de presă al eparhiei.
Chiriarhul Huşilor a arătat că apelativul de „«Scărarul» vine de la o lucrare esențială pentru desăvârșirea fiecărui creștin, «Scara». El a gândit modul nostru de viețuire duhovnicească ca pe o scară pe care suntem chemați să urcăm, din treaptă în treaptă. Fiecărei trepte îi corespunde o virtute și opoziția ei - de care trebuie să ne debarasăm”.
În perioada Postului Mare suntem chemați să acordăm o atenție sporită pocăinței, care trebuie înțeleasă drept cea care ne dă puterea și conține în sine harul de a ne distanța și chiar de a divorța de păcatele pe care noi le adunăm în suflet.
„Am folosit termenul «a divorța» pentru că noi, de cele mai multe ori, încuviințăm să primim păcatul ca și cum ne-am căsători cu el.
Ne este atât de greu să renunțăm la păcat, încât simțim că, atunci când ni se cere acest lucru, este ca și cum am rupe ceva din propria noastră ființă.
Păcatul s-a amestecat atât de mult cu firea noastră, a devenit obișnuința firii noastre, încât este foarte dureros atunci când decidem să o rupem, la modul cât se poate de radical, cu el”, a explicat Preasfinţia Sa.
Ierarhul Hușilor a explicat faptul că pocăința reală presupune o schimbare radicală a modului de a ne raporta la fiecare situație din viața noastră:
„Sfântul Ioan Scărarul ne ajută să ne dăm seama că suntem în stare de pocăință atunci când considerăm, în adâncul conștiinței noastre, că suntem vrednici de necazurile care se pot abate asupra noastră. Dacă ne justificăm, dacă ne revoltăm față de încercările și necazurile pe care viața ni le pune înainte, dacă judecăm și avem o stare de permanentă nemulțumire, să avem certitudinea că nu este pocăință în noi. Lucrăm o falsă pocăință, care nu schimbă nimic din sufletul nostru. Rămânem creștini doar la modul nominal, nu schimbăm nimic în viața noastră. Sfântul Ioan Scărarul ne dă această lampă de control, să ne dăm seama dacă este pocăință în noi”.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a citat din scrierea Sfântului Ioan Scărarul modul în care lucrarea pocăinței se aplica, cât se poate de concret, în viața cotidiană a unei mănăstiri.