Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească în parohia buzoiană Găvăneşti
Credincioşii parohiei buzoiene Găvăneşti au primit, duminică, 2 august 2015, vizita chiriarhului locului. Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae" din acest sat.
În cadrul Sfintei Liturghii, la care au participat credincioși din satul Găvănești, precum și din întreaga comună Săgeata, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Marius Florentin Nicolae, pe seama Parohiei Ogrăzile, Protopopiatul Buzău I, şi în treapta de diacon pe tânărul teolog Laurenţiu Rotaru. Răspunsurile la slujbă au fost date, cu această ocazie, de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul~ al eparhiei, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial.
Ca semn de apreciere pentru eforturile depuse pentru realizarea lucrărilor de înfrumusețare a bisericii parohiale și de dotare cu mobilier bisericesc nou și cu alte obiecte de cult, preotul paroh Ion Gheorghe a primit rangul de iconom de la Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. `Trebuie să avem credință fermă și statornică! Să nu lăsăm niciodată loc îndoielii când este vorba de credința în Dumnezeu, despre credința strămoșilor noștri. Este suficient să ne gândim cu toții la câte jertfe s-au făcut de-a lungul veacurilor pentru ca dreapta credință să fie păstrată nealterată și să fie transmisă copiilor noștri, pentru că numai cel care împărtășește dreapta credință se simte împlinit duhovnicește, pentru că știe că are perspectiva veșniciei”, a spus IPS Părinte Ciprian în cuvântul de învățătură.
Biserica Parohiei „Sfântul Nicolae~, din satul Găvăneşti, este cel mai vechi locaş de cult atestat documentar, existent şi astăzi, de pe teritoriul comunei Săgeata din Buzău. La jumătatea secolului al XIX-lea, moșia Găvănești aparținea Episcopiei Buzăului. Biserica „Sfântul Nicolae” a fost ridicată în anul 1844 de Episcopul Chesarie al Buzăului pe locul unei biserici de lemn care a fost ridicată în timpul domniei lui Mihai Viteazul, dar care se ruinase. Biserica, metoc al Episcopiei Buzăului, a fost transformată în decursul anilor în biserică parohială. După cutremurul din 1977 s-au realizat ample lucrări de consolidare şi restaurare a bisericii. Actuala pictură în frescă datează din anii 1993-1994.