La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujire arhierească în Parohia Dragoslavele
Credincioşii din Parohia Dragoslavele au primit duminică vizita Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Calinic al Argeşului şi Muscelului, care a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Biserica "Adormirea Maicii Domnului". După Sfânta Liturghie, chiriarhul locului a participat la Ziua comunei Stoeneşti.
În Duminica a XII-a după Rusalii, credincioşii din Parohia Dragoslavele, îmbrăcaţi în portul tradiţional argeşean, au primit în mijlocul lor pe Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi. Chiriarhul eparhiei a vorbit în cuvântul de învăţătură despre căile prin care poate dobândi credinciosul mântuirea şi a evidenţiat importanţa credinţei drepte, a primirii harului Duhului Sfânt prin Sfintele Taine şi a împlinirii poruncilor evanghelice. De asemenea, Înalt Preasfinţia Sa a amintit şi de importanţa istorică pe care o are biserica din Dragoslavele. "Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat putere să ne ţinem credinţa cea adevărată, mai ales dumneavoastră, care deţineţi aici o biserică construită în anul 1661. Ne minunăm astăzi, gândindu-ne la posibilităţile materiale pe care le-au avut înaintaşii noştri, care au reuşit să zidească o biserică atât de frumoasă ca arhitectură şi dimensiune. Se observă foarte bine că dragoslovenii sunt oameni foarte pricepuţi, cu o manieră deosebită în a-şi exprima dragostea faţă de Dumnezeu", a spus chiriarhul Argeşului şi Muscelului.
Biserica din Dragoslavele, ctitorie domnească
Monumentul istoric eclesiastic din Parohia Dragoslavele are o vechime deosebită. Lăcaşul de cult a fost construit de domnitorul Grigore Ghica în anul 1661. Clopotniţa a fost construită, la o scară mai mică, după modelul celei de la Mănăstirea "Negru Vodă" din Câmpulung Muscel, pentru a se arăta legătura foarte strânsă care exista între aceste două edificii. Potrivit documentelor, Mănăstirea "Negru Vodă" avea la Dragoslavele o vamă şi un tribunal de judecată. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a rezistat foarte bine în timp deoarece a fost construită din piatră şi cărămidă. În interiorul acesteia a funcţionat din anul 1687 prima şcoală din această comunitate. Prima pictură a fost realizată în anul 1892 de un pictor necunoscut. Aceasta a fost distrusă în anul 1916 de austro-ungari, care au transformat biserica în lagăr. Atunci pictura, mobilierul şi toate cărţile de valoare au fost distruse. Din pictura veche se mai păstrează astăzi doar două icoane.
În anul 1928, domeniul de la Dragoslavele a fost preluat de Patriarhia Română, iar în anul următor, pictura este refăcută de pictorul Dogăraru din Rucăr, un ucenic al celebrului pictor Belizarie. O contribuţie deosebită a avut în acest sens patriarhul Miron Cristea, care a înzestrat biserica din Dragoslavele cu o catapeteasmă foarte valoroasă ce a aparţinut Bisericii Sărindar din Bucureşti. De asemenea, sfântul lăcaş are în patrimoniu o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, făcătoare de minuni, şi o icoană din Basarabia, adusă tot de patriarhul Miron Cristea. În perioada 1928-1949, în urma vizitelor patriarhale, Dragoslavele a devenit loc de odihnă al patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române.
Cruce ridicată întru pomenirea lui Mihai Viteazul
După Sfânta Liturghie, IPS Arhiepiscop Calinic a participat la ziua comunei Stoeneşti, localitate situată pe valea râului Dâmboviţa. Cu această ocazie, Înalt Preasfinţia Sa, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de sfinţire a Sfintei Cruci ridicate în 2010 pe culmea muntoasă din apropiere. Această cruce este închinată domnului Mihai Viteazul, care într-o campanie militară s-a oprit în Stoeneşti pentru a-şi reorganiza oastea.