De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujire arhierească în Parohia românească din Offenbach pe Main
În Duminica a 3-a după Paşti, a Femeilor Mironosiţe, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Nicolae” din Offenbach pe Main, Germania. Cu această ocazie, ierarhul a sfințit un clopot pentru biserica parohială, iar în cadrul Sfintei Liturghii l-a hirotonit pe arhidiaconul Gavriil Gemănaru întru preot, pe seama acestei biserici parohiale.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Părintele Mitropolit a vorbit despre rolul pe care femeile mironosiţe l-au avut în propovăduirea veştii Învierii Domnului: „Femeile mironosițe au fost primele persoane care au propovăduit Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, înaintea Apostolilor. De aceea, ele sunt ca apostolii, în sensul în care vestesc oamenilor, lumii şi mai ales familiilor lor credința în Iisus Hristos, Care a murit și a înviat pentru mântuirea lumii”. În continuare, ierarhul a vorbit despre importanţa pe care femeile o au în propăşirea spirituală a propriilor familii: „Femeile sunt înzestrate de Dumnezeu cu o simțire mai profundă, mai adâncă, mai fină. Ele Îl simt pe Dumnezeu în sufletul lor, în ființa lor, mai mult decât Îl simte un bărbat. Tocmai de aceea, într-o familie creștină, femeia este cea care transmite credința, care se îngrijește de creșterea duhovnicească a copiilor ei și, la vârste mai înaintate, de cea a nepoţilor”.
În a doua parte a omiliei, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre un flagel contemporan care afectează viața familiei și sănătatea femeii, anume avortul: „Animalele, care sunt lipsite de rațiune, împlinesc legea scrisă în firea lor. Doar oamenii se feresc de a avea copii, prin diverse metode. Dar toate acestea afectează trupul, îl îmbolnăvesc mai devreme sau mai târziu. Trebuie să ne ferim de un astfel de păcat grav, să ne luptăm să nu îl săvârșim. Să încercăm să fim oameni blânzi şi buni, având frică de Dumnezeu, nu în sensul temerii că ne pedepsește Domnul, ci în cel al evitării păcatelor. Dumnezeu nu ne pedepsește, ci ne iubește şi vrea să ne întoarcem la El, să fim fericiți, să ne bucurăm de lucrurile din lumea aceasta, dar să nu ne împătimim în nimic”.