De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujire arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
În Duminica a XI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Galați.
La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul acestui lăcaş de cult.
În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, capitolul 18, versetele de la 23 la 35, în care este relatată Pilda datornicului nemilostiv.
Ierarhul Dunării de Jos a arătat că Mântuitorul nostru Iisus Hristos foloseşte parabola aceasta pentru a arăta, pe de o parte, cât de bun este Dumnezeu cu oamenii şi, pe de altă parte, cât de răi sunt oamenii unii cu alţii.
IPS Casian a precizat că prin această parabolă Domnul Hristos ne cheamă pe fiecare dintre noi la iertare din inimă, ca şi noi să fim iertaţi de Dumnezeu pe pământ şi în cer.
„Tema care se poate extrage din această relatare, spusă chiar de Mântuitorul Însuşi din concretul vieţii noastre, la modul general, ar fi iertarea ca fapt şi nu ca filosofie, nici ca noţiune, nici ca deziderat, ci iertarea ca fapt real în raporturile fiecărui om cu Dumnezeu, mai întâi, şi se înţelege că din realitatea raportului omului cu Dumnezeu putem vorbi abia atunci de iertarea dintre oameni.
Iertarea nu are nevoie de definiţie şi de explicaţii, ea este o stare a omului eliberat de presiunile pe care şi le-a făcut singur, preluând asupra lui poveri grele pe care nu le poate duce şi care îl prăbuşesc, deoarece viaţa conflictuală este o povară grea. În acest înţeles nimeni nu-l poate purta pe nimeni. Este imposibil ca un om să creadă că înlocuieşte alt om. Nu este posibil, deoarece fiecare om este unic, are specificul lui, stările lui şi se raportează la semenii săi cu ceea ce este el. Uneori stările noastre, în starea noastră decăzută şi păcătoasă, sunt greu de înţeles pentru cel din faţa noastră, deoarece măsurile cu care măsurăm sunt prea adesea subiective”, a spus ierarhul Dunării de Jos.
După Sfânta Liturghie, în semn de aleasă preţuire şi cinstire pentru întreaga activitate desfăşurată, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oferit distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“ domnului profesor Adrian Nicolae Lemeni, consilier patriarhal onorific şi director al Şcolii Doctorale ”Dumitru Stăniloae” din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
La final, toți credincioșii prezenți la slujbă au fost binecuvântați de ierarhul locului.