În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujire arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit duminică, 19 noiembrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a anunțat că anul acesta, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul eparhiei, va fi adus spre închinarea credincioșilor un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Ioan Damaschin.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, de la Sfântul Luca, în care este relatată Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina, evidențiind atitudinea nepotrivită a acestuia faţă de bunurile spirituale şi cele materiale. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a anunțat că anul acesta, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, dar și al eparhiei de la Dunărea de Jos, va fi adus spre închinarea credincioșilor un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
„Vă chemăm ca duminica viitoare, după-amiază, să facem din strada Domnească pelerinaj de primire a raclei cu moaștele Sfântului Ioan Damaschin, care armonizează prin rugăciuni și imnuri creștinești și prin tropare de umilință bucuria Nașterii Domnului spre bucuria sufletească a filantropiei, a educației creștine și a pregătirii sărbătorii unității noastre de credință la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Apostolul românilor, ca temei pentru sărbătoarea unității noastre naționale la 1 decembrie. Veniți la prăznuire în cetatea Sfântului Andrei de la Galați”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
Totodată, ierarhul a vorbit și despre manifestările liturgice, pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice desfăşurate luna aceasta în parohii şi aşezăminte sociale, în şcolile teologice, precum şi în instituţiile de învăţământ şi de cultură din Eparhia Dunării de Jos, închinate Sfântului Apostol Andrei.