De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujire arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Roman
În ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, un sobor restrâns de slujitori au slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, chiriarhul locului. În după-amiaza aceleiaşi zile, ierarhul a săvârșit slujba Vecerniei unite cu Litia în acelaşi sfânt locaş, în cinstea Sfântului Dimitrie din Basarabi.
La sfârșitul slujbei de seară, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, amintind și câteva elemente legate de cinstirea Sfintei Parascheva de la Iași și a Sfântului Dimitrie cel Nou ale cărui sfinte moaște se află la Catedrala Patriarhală din București.
„Luna octombrie din anul acesta a trecut cu oarecare greutate, deoarece în țară s-au produs multe mutații și multe schimbări. Biserica, fiica neamului românesc și icoana lui Hristos a unui popor, nu a putut fi insensibilă la toate mișcările și toate provocările și problemele care s-au petrecut în ultimul timp, cauzate de această nedorită pandemie care s-a extins pe tot pământul. Luna octombrie este și luna când pelerinii se deplasează dintr-o parte în alta a țării pentru a merge să se închine cu evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași și la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, din cetatea Bucureștilor. Astăzi facem o recapitulare a tot ceea ce am făcut până acum cu prilejul hramului Cuvioasei Parascheva și sperăm ca și în anii următori să le dăm nădejde și credință. Suntem la privegherea din seara zilei de 26 octombrie a.c., când începem serbarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Dăm slavă lui Dumnezeu că am reușit să depășim anumite inadvertențe. Sfânta Parascheva și Sfântul Dimitrie au ghidat în chip nevăzut pașii fiecăruia, ca tot cel care pleacă cu evlavie să se închine lor să primească câte un dar special. Sfântul Dimitrie pune în sufletul fiecăruia câte o dumitriță de argint și atunci fiecare simte prezența sfântului și a lui Dumnezeu în inima lui. Sfinții sunt cei care vor judeca lumea și tocmai de aceea trebuie să îi avem ca mijlocitori pentru ca ei să țină viața noastră legată de Mântuitorul Hristos, Cel care este pacea, liniștea, speranța și mântuirea noastră”, a arătat Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
La finalul cuvântului său, ierarhul a mulțumit tuturor celor care, cu dragoste și evlavie, au participat la slujbă.
Răspunsurile liturgice și cele de la Vecernie au fost date de Corala Diaconia.