Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vineri seara, 20 decembrie, ultimele trei cete de colindători care au adus la Reședința Patriarhală, prin cântări tradiționale,
Slujire arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava
Numeroși credincioși au participat duminică, 1 martie 2020, la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Suceava, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre trăirea creștină în Sfântul și Marele Post. „Omul, de la Adam și Eva, a fost binecuvântat de Dumnezeu cu minte, cu voință, cu simțire, cu conștiință. Dacă omul păzește chipul lui Dumnezeu din el, prin poruncile date de Creatorul său, ajunge la asemănarea cu Dumnezeu, la viața de sfințenie. Păcatul neascultării, ca orice păcat, întunecă viața omului, întunecă chipul lui Dumnezeu din el. De aceea, e necesar să ne spovedim, să ne mărturisim păcatele cât mai des, împărtășindu-ne cu Preasfântul Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a spus Înaltpreasfinția Sa. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al catedralei.
Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a fost construită în perioada 1514-1522 de către fiul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Bogdan al III-lea, și terminată de nepotul acestuia, Ștefăniță Vodă. Corpul de clădire al mănăstirii s-a înălțat, după tradiție, pe locul unde a existat cândva o mică biserică de lemn, din care nu s-au păstrat dovezi arheologice. A fost pictată atât în interior, cât și la exterior între anii 1532 şi 1534, sub domnia lui Petru Rareș. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse în anul 1589 de la fosta Catedrală Mitropolitană din cetatea de scaun a Sucevei, astăzi Biserica Mirăuţi. Sfintele odoare sunt păstrate într-o raclă de argint și sunt expuse pentru închinare sub un baldachin de piatră.