La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Giula, în Duminica a 21-a după Rusalii
În Duminica a 21-a după Rusalii (17 octombrie 2021), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Episcopală din Giula, unde a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor format din părintele Teodor Marc, parohul Catedralei și consilierul economic al Episcopiei, și arhidiaconul Emanuel Văduva, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La slujbă, alături de credincioșii Catedralei, au participat mai multe cadre didactice de la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, între care și doamna Beata Kondoroș, vicepreședintele Autoguvernării de Naționalitate Română din Giula, dar și turiști din România, de la Onești sau Caransebeș, aflați în trecere prin oraș și care au dorit să ia parte la Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre Pilda semănătorului, din care avem multe de învățat. Acesta a arătat că Dumnezeu a făcut la începuturi cerul și pământul, iar țărâna a modelat-o cu propriile mâini și, suflând asupra ei suflare de viață, l-a creat pe om, cununa întregii zidiri. În acest pământ roditor și de mare preț, afectat de păcatul neascultării lui Adam și de multe alte păcate personale, vine la vremea potrivită Însuși Fiul lui Dumnezeu făcut și Om adevărat, dar și Mântuitor și Răscumpărător al lumii și seamănă în el sămânța cuvântului lui Dumnezeu, pentru a aduce roadă bogată, pentru că fără Dumnezeu nu putem să facem nimic. Însă pământul acesta special nu este singur, ci are dimpreună cu el mulțime nenumărată de griji, încercări, ispite și ispititori și, în loc să poată aduce rod, după cum era menit dintru început să aducă, din păcate este răpit, călcat în picioare, amăgit și rămâne uscat și fără roade, în cele mai multe cazuri. Acolo, însă, unde acest lut cugetător, se străduiește să ofere o inimă curată și bună seminței cuvântului lui Dumnezeu, de care are grijă și o lucrează prin rugăciuni de tot felul și fapte bune, se întâmplă o minune, iar această alcătuire minunată, împreunată cu voia, ajutorul și puterea lui Dumnezeu, își găsește rostul deplin și aduce multă roadă și bucurie, atât Creatorului, cât și pentru sine însuși, adică omului credincios, care știe și se străduiește să facă toate acestea. De aceea, Pilda semănătorului este atât de importantă pentru oamenii din toate timpurile, dar mai ales astăzi, când avem atât de multă nevoie de ajutor și de comuniune strânsă cu Dumnezeu, Creatorul și Mântuitorul nostru.
La vremea cuvenită, copiii și credincioșii care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine. Ierarhul a anunțat la final programul următoarelor slujiri la Catedrală.
Catedrala Ortodoxă Românească din Giula datează din anii 1802-1824 și a fost sfințită în 16 octombrie 1994 de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist.