Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
În Duminica a doua din Postul Mare, credincioşii din Sibiu au participat la Sfânta Liturghie oficiată la un Altar amenajat în faţa Catedralei Mitropolitane din oraş. Slujba religioasă a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Aşa cum prevăd normele de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus - Covid-19, în locaşul de cult nu a fost permisă intrarea unui grup mai mare de 50 de persoane. Credincioşii au participat la Sfânta Liturghie în curtea Catedralei Mitropolitane, păstrând distanţa cerută de normele în vigoare. La intrarea în curtea catedralei şi în alte locuri din incintă au fost amenajate puncte de dezinfectare a mâinilor, iar în mai multe locuri au fost afişate îndrumările autorităţilor pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Laurenţiu a citit rugăciunea specială pentru încetarea acestei pandemii şi pentru sănătatea credincioşilor din întreaga lume.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat rolul credinţei în puterea tămăduitoare a Mântuitorului Iisus Hristos în acest context dificil pentru întreaga omenire. Aşa cum cei patru oameni din Evanghelia citită în această duminică l-au adus pe slăbănog la Mântuitorul pentru a fi vindecat, aşa suntem şi noi chemaţi acum să respectăm măsurile cerute de autorităţi pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19 şi pentru a-i proteja pe ceilalţi oameni de infectare.
„Duminica aceasta ne prezintă în faţa noastră o Evanghelie care este foarte apropiată de situaţia pe care noi trebuie s-o depăşim, şi anume însănătoşirea şi ocrotirea celor care sunt în pericol astăzi şi a noastră a tuturor, care putem fi ameninţaţi de acest pericol. Întâi de toate observăm cum Mântuitorul Iisus Hristos, cunoscând credinţa celor patru oameni care l-au adus pe paralizat în faţa Lui, o consideră a fi cea mai mare jertfă pe care putea s-o facă cineva, pentru că, dacă ar fi făcut ceva pentru sine, ar fi fost un lucru bun, dar limitat. Făcându-l pentru altul, a făcut pentru creaţia lui Dumnezeu. De aceea, Mântuitorul, văzând credinţa lor, l-a tămăduit pe cel care a venit în faţa Lui, un om în neputinţă totală, adică în neputinţa de a se îngriji de propria existenţă. Acei patru oameni, uniţi în dragostea şi în credinţa lor, l-au adus în faţa Mântuitorului, înlăturând orice fel de piedică”, a spus ierarhul.
„Dumnezeu ne va ocroti pe noi, pe toţi”
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe credincioşi să aibă credinţă şi nădejde în puterea lui Dumnezeu şi să respecte cerinţele autorităţilor pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.
„Este bine să stăm acasă şi să ne ferim, să împlinim întru totul rânduielile impuse acum, pentru că spre binele nostru sunt impuse. Iată că, stând aici, sub cupola mare a cerului, nu a catedralei, am putut să primim, cu efort, cu jertfă, binecuvântarea lui Dumnezeu şi să ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Apropiindu-ne de Hristos, chemându-L, El ne ştie, ne cunoaşte. De fiecare dată când ne înălţăm gândul de rugăciune către Dumnezeu nu facem altceva decât un apel către Stăpânul a toate, Care nu cunoaşte, să facem apel la atotînţelepciunea Sa, la acel plan veşnic al lui Dumnezeu în care suntem prinşi cu toţii, să ne facem simţită prezenţa în rugăciunea noastră. Postul şi rugăciunea pe care le facem acum să fie spre ocrotirea noastră, a neamului nostru, a întregii lumi. Sunt încercări de la Dumnezeu, nu sunt spre pierzania noastră. Trebuie să avem încredere! Această nădejde pe care noi o considerăm ca una dintre cele trei virtuţi teologice să fie cea care ne dă nouă putere de a rezista, de a ne înfrâna anumite dorinţe ale noastre, de a le limita, pentru ca să nu intervină din afară pedeapsa. Să avem grijă de noi înşine şi cu atât mai mult să avem grijă şi de cei dragi ai noştri! Suntem îndrumaţi şi rugaţi cu toţii acum să stăm într-o stare de veghe, într-o disponibilitate totală, în a-i ajuta pe cei care sunt în pericolul de a duce şi a-i contamina şi pe alţii, de a-i ajuta să se ducă şi să dobândească vindecare. (...) Păstraţi întru totul speranţa aceasta că Dumnezeu ne va ocroti pe noi, pe toţi, pentru că mila Lui este mult mai mare decât nevrednicia noastră”, a spus ierarhul.