Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească la Geoagiu Joseni
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a fost prezent duminică în mijlocul credincioşilor din Parohia Geoagiu Joseni, Protopopiatul Orăştie, unde a binecuvântat lucrările realizate la Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil".
Comunitatea enoriaşilor din Parohia Geoagiu Joseni a trăit momente de mare emoţie şi bucurie duhovnicească, după ce părintele lor sufletesc, Preasfinţitul Gurie, a venit cu drag în mijlocul lor pentru a le binecuvânta osteneala şi râvna arătate faţă de sfânta biserică, concretizată prin lucrările de restaurare a bisericii parohiale, închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare, efectuate atât la interior, cât şi la exteriorul bisericii, a fost urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru finalizarea lucrului de înfrumuseţare a lăcaşului de închinare. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Gurie a hirotesit întru iconom pe părintele Iliuţă Motoveleţ, cel care a vegheat necontenit la buna desfăşurare a procesului greu şi îndelungat de restaurare a bisericii. Săvârşirea Sfintei Euharistii a fost încununată prin oficierea unei slujbe de pomenire pentru toţi preoţii care au slujit de-a lungul timpului la altarul bisericii ortodoxe din localitatea Geoagiu Joseni, precum şi în memoria tuturor celor adormiţi în Domnul, care au contribuit la înfrumuseţarea bisericii, ca ea să fie conservată până azi. Sufletul omenesc - esenţa tuturor lucrurilor În cuvântul de învăţătură adresat, Preasfinţitul Gurie a arătat celor prezenţi posibilitatea anulării cursului firesc al lucrurilor prin puterea credinţei, virtute care împletită cu faptele bune îl aduce pe om la asemănarea cu Creatorul său, scopul esenţial al existenţei noastre pământeşti. De asemenea, Preasfinţia Sa a evidenţiat rolul covârşitor al credinţei în sporirea tuturor darurilor cu care omul a fost înzestrat de Dumnezeu, necredinţa fiind moarte pentru suflet, fapt materializat prin pierderea treptată şi definitivă a sensibilităţii afective umane.