De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujire arhierească la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Roman
Credincioșii romașcani și pelerinii veniți pentru a se ruga duminică la Catedrala Arhiepiscopală din Roman i-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care au săvârșit Sfânta Liturghie în contextul sărbătorilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva, hramul istoric al catedralei.
Încă de la primele ore ale dimineții de 15 octombrie, peste 2.000 de pelerini au venit la Roman pentru a se închina cu evlavie în Catedrala Arhiepiscopală la racla cu sfinte moaște ale sfinților, între care se regăsește și o părticică din sfintele moaște ce aparțin Sfintei Cuvioase Parascheva.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a adresat cuvânt de învățătură pelerinilor, vorbind despre întreita semnificație a zilei de 15 octombrie, aceea de sărbătoare duminicală, de cinstire a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic și de pomenire a ctitorilor Catedralei Arhiepiscopale închinate Sfintei Cuvioase Parascheva.
După ce a explicat pelerinilor înțelesul duhovnicesc al Pildei Semănătorului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a vorbit despre necesitatea ascultării cuvântului lui Dumnezeu pentru creștinii care doresc să crească duhovnicește.
La finalul cuvântului adresat pelerinilor de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în semn de mulțumire și prețuire, a oferit ierarhului invitat un engolpion a cărui icoană o înfățișează pe Sfânta Cuvioasă Parascheva în ipostaza de împărăteasă, așa cum este ea zugrăvită în desfășurătorul iconografic de secol XVI, din pridvorul chivotului mușatin.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit pelerinilor despre vocația Sfintei Parascheva de a aduce în unitate de credință și comuniune pe credincioșii din întreaga creștinătate, sfintele sale moaște rămânând spre închinarea pelerinilor, de-a lungul a cinci secole, în câteva țări ortodoxe din Balcani, până la așezarea lor în Moldova, apoi a mulțumit Arhiepiscopului Teodosie pentru împreună slujire, dar și preoților și credincioșilor veniți din toate colțurile eparhiei.