Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească la hramul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia
În ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, la Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul facultății, condus de pr. prof. dr. Adam Domin. Prelegerea festivă cu titlul „Repere vasiliene pentru o apologie a culturii într-o societate dezumanizată” a fost susținută de diac. lector Răzvan Brudiu, titularul catedrei de Misiologie ortodoxă.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus: „Îi serbăm astăzi pe Sfinţii Trei Ierarhi, pentru care a face teologie înseamnă a vorbi de modul în care trăim, zi de zi, colocviul nostru cu Dumnezeu. A face teologie înseamnă a vorbi de apologia şi sfinţirea numelui lui Dumnezeu în lupta noastră cu păcatul şi cu răutatea acestei lumi. Sfinţii Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan, prin cultura şi virtuţile lor, au reuşit să realizeze între ei o sinteză vie între credinţă, teologie şi viaţă. De aceea, ei sunt actuali în timpul nostru şi sunt socotiţi, pe bună dreptate, patroni ai învăţământului teologic ortodox”.
La finalul slujbei, pr. Cristian Rațiu, duhovnicul facultății și inspector de cateheză și tineret, a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar diac. Răzvan Brudiu a fost hirotesit întru arhidiacon.
Pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a prezentat, apoi, cele două volume ale ediției a XX-a a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), desfășurat în mediul online, în cursul anului 2021, sub genericul „Pastorație și misiune în diasporă”.