La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Slujire arhierească la hramul mănăstirii de la Măgura‑Jina, Sibiu
Așezământul monahal de la Măgura-Jina, județul Sibiu, şi-a sărbătorit marţi, 12 iulie, cel de-al doilea hram, al Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa”. Sfânta Liturghie din această zi a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Aşezământul monahal de la Măgura-Jina este situat la graniţa dintre Arhiepiscopia Sibiului şi Arhiepiscopia Alba Iuliei, într-un loc muntos greu accesibil, dar credincioșii din satele apropiate și pelerinii vin aici în număr mare pentru a se ruga și pentru a primi binecuvântare de la Dumnezeu. Și la hramul din acest an au participat numeroşi pelerini care au ascultat cuvântul de învățătură al ierarhului cu privire la evlavia credincioșilor față de Maica Domnului și cinstirea ei în Ortodoxie.
„În evlavia creștină, Maica Domnului are un loc special pentru că în toate rânduielile bisericești și mai ales în toate sărbătorile închinate ei, noi o cinstim și ea stă alături de noi ca mamă a mamelor noastre, ocrotitoarea noastră, Preacurata Maică a Domnului nostru Iisus Hristos. Sunt patru mari sărbători ale Maicii Domnului trecute între praznicele împărătești, dar mai sunt și alte sărbători care nu sunt cu prăznuire, cum este și sărbătoarea de astăzi. Însă, există locuri unde sărbătoarea aceasta este un hram sau oamenii au o evlavie deosebită pentru această sărbătoare închinată icoanei Maicii Preacurate, numită Prodromița”, a subliniat ierarhul.
Aşezământul monahal de la Măgura-Jina a fost întemeiat în 1993, de monahia Maria Streulea, fostă vieţuitoare la Mănăstirea Râmeţ, care împreună cu credincioşii şi preoţii din Jina au cumpărat o parte din terenul actual, cealaltă parte fiind donată de o familie. Cu sprijinul păstorilor care-şi petrec mare parte din an pe aceste locuri, dar şi cu eforturile altor credincioşi, s-au construit biserica, corpul de chilii şi toate celelalte anexe. În 2009, monahia Maria Streulea a trecut la cele veşnice, iar actuala obşte, formată din 25 de maici, este condusă de monahia Olimpiada Barbu.