Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Slujire arhierească la hramul Schitului Săseni
În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, sâmbătă, 20 iulie 2019, Schitul Săseni din județul Buzău și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în Altarul de vară al așezământului călugăresc. Din soborul slujitor au făcut parte părinți consilieri de la Centrul eparhial, protoierei, ieromonahi, precum și alți preoți din parohiile învecinate.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața și activitatea profetică a Sfântului Ilie Tesviteanul, care a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos.
„Sfântul Ilie, ignorând pericolul ce putea veni de la stăpânire, s-a dovedit a fi un ferm apărător al dreptei credințe, într-o vreme de rătăcire de la adevărata credință. În pofida firii sale aspre, intransigente cu păcatul, a fost și un om milostiv, iubitor față de semeni, milostenie pe care și-a arătat-o în Sarepta Sidonului. În al treilea rând, din personalitatea Sfântului Ilie învățăm că nu trebuie să ne înfricoșăm atunci când vedem că nedreptatea triumfă, într-o lume a păcatului și a lăcomiei; să avem curajul să proclamăm dreptatea și să-L propovăduim fără frică pe Dumnezeu Cel adevărat, drept și iubitor de oameni”, a spus chiriarhul locului.
„Ceea ce s-a întâmplat în timpul lui Ilie s-a petrecut și în alte epoci istorice și se întâmplă și în vremurile pe care noi le parcurgem. Există și astăzi oameni care s-au îndepărtat de adevăratul Dumnezeu, care ignoră prezența lui Dumnezeu în viața lor și cărora nu le pasă de Dumnezeu și de Sfânta Lui Biserică. De aceea, trebuie să ne rugăm cu mai multă osârdie, pentru ca Dumnezeu să ne dea puterea de a discerne între bine și rău, de a ne feri de ceea ce ne poate vătăma sufletul și de a urma calea Sa”, a subliniat IPS Arhiepiscop Ciprian.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii așezământului monahal, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
Metocul eparhial de la Săseni este schit de călugărițe, preot duhovnic fiind arhimandritul Calinic Marti.