La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Slujire arhierească la mănăstirea de la Măgura-Jina
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Măgura-Jina, județul Sibiu, şi-a sărbătorit luni, 12 iulie, cel de-al doilea hram, al Icoanei „Prodromiţa”.
Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost săvârşită la Altarul de vară al mănăstirii de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Claudiu Clapă a fost hirotonit preot pentru Parohia Mârşa, judeţul Sibiu.
Sărbătoarea hramului din acest an de la Măgura-Jina a fost încununată de rânduiala tunderii în monahism pentru trei vieţuitoare din mănăstirea sibiană, îndrumate de maica stareţă Olimpiada Barbu.
„Aducem preţuirea şi dragostea noastră faţă de această comunitate de jertfitoare şi, în mod special, vrem să le încredinţăm pe cele trei care au intrat în rândul celorlalte monahii că lucrul abia de acum devine foarte serios. În faza de ucenicie, de rasofore, aţi făcut un pas, aţi făcut o făgăduinţă, dar pasul cel mare l-aţi făcut când aţi făcut legământ, prin tunderea în monahism. Noua demnitate primită astăzi să fie pentru voi cea mai aleasă cale pentru câştigarea mântuirii”, a spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, stareţa mănăstirii, monahia Olimpiada Barbu, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu pentru prezenţa la sărbătoarea hramului.
Aşezământul monahal de la Măgura-Jina, situat la graniţa dintre Arhiepiscopia Sibiului şi Arhiepiscopia Alba Iuliei, a fost înființat în anul 1993 și, deși, este așezat într-un loc destul de greu accesibil, credincioșii vin aici în număr mare pentru a se ruga și pentru a primi binecuvântare de la Dumnezeu.
După evenimentele din decembrie 1989, monahia Maria Streulea a înfiinţat, la câţiva kilometri de Jina, pe locuri minunate, dar izolate şi greu accesibile, actuala mănăstire. În prezent, obştea numără 25 de maici, care se nevoiesc cu ascultarea în ateliere de croitorie şi pictură, dar şi la treburile gospodăreşti.