Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească la Mănăstirea Nera
Obștea monahală și credincioșii Mănăstirii Nera din Episcopia Caransebeșului s-au bucurat de vizita Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, în Duminica a 2-a din Postul Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul mănăstirii cu hramul „Buna Vestire”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul slujitorilor au făcut parte arhim. Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, și protos. Teofan Munteanu, duhovnicul Mănăstirii Nera. Fiind perioadă de post, maicile și credincioșii care s-au pregătit pentru Sfânta Taină a Împărtășaniei au primit la momentul potrivit Trupul și Sângele lui Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al maicilor Mănăstirii Nera, care anul trecut au câștigat locul întâi la Concursul de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”.
În cuvântul de învățătură pe care IPS Iosif l-a rostit în cadrul Sfintei Liturghii a vorbit despre felul cum noi oamenii putem accede la harul lui Dumnezeu, la energiile necreate, așa cum le-a numit Sfântul Ierarh Grigorie Palama. „Harul izvorăște din ființa însăși a lui Dumnezeu Celui întreit în Persoane și se revarsă peste lume și peste toți cei care sunt gata să-l primească în mod gratuit, iar pe măsură ce noi ne apropiem de Dumnezeu, primim tot mai mult har. Omul primește harul lui Dumnezeu prin Taina Sfântului Botez, a Mirungerii și a Împărtășaniei, iar apoi, prin toate tainele și prin rugăciunea personală și a Bisericii, omul se unește neîncetat cu Dumnezeu după har”, a arătat Mitropolitul Iosif.
Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Iosif la Mănăstirea Nera a fost prilejuită de faptul că în aceste zile ierarhul s-a aflat în România pentru a participa la sărbătorirea a 10 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului și a 5 ani de la instalarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei în scaunul mitropolitan de la Cluj. „Oarecum ne-am gândit să întoarcem vizita pe care toate maicile de la Mănăstirea Nera ne-au făcut-o și nouă aproape cu un an în urmă, într-una din mănăstirile noastre din Belgia. M-a impresionat foarte mult viața duhovnicească care transpare în felul maicilor de a fi, în felul comunității de a-și duce viața duhovnicească în mănăstire. Am avut ocazia să mă rog, să văd și să înțeleg și eu, trăind departe, cum am putea organiza comunitățile noastre monastice de acolo, pentru că, inspirându-ne de la alte comunități, putem să învățăm mult mai repede fără să avem experiențe negative”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif la finalul Sfintei Liturghii.
De asemenea, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale a vizitat și Clinica de recuperare oncologică care se află în grija Mănăstirii Nera, singura clinică de acest gen din România, precum și Mănăstirea Călugăra, unde a avut prilejul să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ocrotitoarea acestui așezământ monahal.