În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujire arhierească la Mănăstirea Scărişoara Nouă
La Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al aceleiași eparhii, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Scărişoara Nouă, judeţul Satu Mare.
Aşezământul monahal este închinat Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.
„Se încheie şirul sfintelor sărbători creştine de iarnă (...). Soborul Sfântului Ioan Botezătorul este aşezat după Bobotează, deoarece sfântul care a avut un rol important în eveniment este sărbătorit întotdeauna după praznicul împărătesc, aşa cum este a doua zi de Crăciun Soborul Maicii Domnului”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
De asemenea, ierarhul a amintit modul în care Mântuitorul Iisus Hristos a vorbit despre Sfântul Ioan Botezătorul: „Mântuitorul a zis: Ce-aţi ieşit să vedeţi în pustie?, referindu-se la Ioan. Om îmbrăcat în haine moi? Nu. Cei îmbrăcaţi în haine moi sunt în palatele împărăteşti. Ce-aţi ieşit să vedeţi în pustie, trestie clătinată de vânt? Ce-aţi ieşit să vedeţi? Proroc? Da, zice Mântuitorul. Şi mai mult decât un proroc. Că vă spun vouă: dintre cei născuţi din femeie nici unul nu este mai mare decât Ioan Botezătorul”.
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a subliniat, cu acest prilej, că sărbătoarea „ne arată frumuseţea duhovnicească şi ascultarea pe care Sfântul Ioan Botezătorul a arătat-o faţă de Mântuitorul Iisus Hristos şi, în acelaşi timp, şi dragostea Mântuitorului Iisus Hristos faţă de Sfântul Ioan Botezătorul”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar, la chinonic, preoteasa Ioana Botiş a interpretat două pricesne adecvate sărbătorii.
La final, stareţul arhim. Spiridon Belei şi obştea mănăstirii au dăruit celor doi ierarhi, cu prilejul Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor, câte o icoană cu Sfântul Nectarie din Eghina, vindecătorul de cancer şi alte boli incurabile.