„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Slujire arhierească la Mănăstirea Slatina, Suceava
Praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos, a fost prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru cei prezenți la Mănăstirea Slatina, această zi reprezentând hramul așezământului monahal, statornicit în 1553 de Alexandru Lăpușneanu, domn al Moldovei.
Ziua de sărbătorire liturgică a lăcașului monahal de la poalele Munților Stânișoara a fost încununată de Liturghia arhierească, în mijlocul clericilor, monahilor și al credincioșilor aflându-se Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la Altarul de vară.
Ierarhului și preoților slujitori li s-au alăturat în rugăciune numeroși credincioși, veniți din împrejurimi ori pelerini de mai departe, precum și stareți și starețe de la mănăstirile din zonă. Răspunsurile care au înfrumusețat prăznuirea liturgică au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”, condus de părintele Constantin Dan Magdalena.
După citirea textului Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Veniamin a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a tâlcuit semnificațiile duhovnicești ale Schimbării la Față, eveniment ce aduce aminte de teofania treimică petrecută pe Muntele Tabor, când glasul Tatălui și prezența Duhului Sfânt în nor au însoțit revelarea dumnezeirii Fiului. Preasfinția Sa a punctat totodată roadele împărtășirii cu Lumina Cuvântului lui Dumnezeu, momente în care sufletul se odihnește prin participarea la slujbele și Tainele Bisericii.
La final, arhim. Mihail Balan a adus prinos de recunoștință Preamilostivului Dumnezeu pentru această zi deosebită, atât pentru obștea monahală, cât și pentru întreaga comunitate, hramul Schimbării la Față a Domnului fiind an de an prilej de bucurie duhovnicească în prima ctitorie a voievodului Alexandru Lăpușneanu.