La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Slujire arhierească la Mihai Bravu, Episcopia Oradiei
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a liturghisit, în cea de-a 23-a duminică după Cincizecime, 22 octombrie, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul bihorean Mihai Bravu. Ierarhul a vorbit credincioşilor prezenţi despre Pilda vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor (Luca 8, 26-39), accentuând că descoperirea Sfintelor Scripturi, culminând cu Întruparea Domnului Hristos, atenționează cu privire la existența duhurilor necurate și la intențiile malefice ale acestora.
„Atunci când demonii pun stăpânire pe om, nu doar că îl desfigurează, în mod alegoric vorbind, ci este o concretă și înfricoșătoare distrugere a chipului uman”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie, care a subliniat că în lumea actuală creștinul trebuie să se străduiască să fie și să rămână lumina lumii și sarea pământului, singurul mod în care cu adevărat obține biruința în războiul nevăzut.
Răspunsurile la dumnezeiasca slujbă au fost oferite de corul de fete de la Parohia Ciuhoi, Protopopiatul Marghita, dirijat de Ioana Roman. Pr. paroh Emanuel Ianc a mulțumit, la final, ierarhului pentru binecuvântarea arhierească. La sfârșitul vizitei pastorale, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie s-a oprit la ruinele vechii biserici ortodoxe, distrusă în timpul ocupației străine, dar și la noua biserică din cimitir, aflată în faza finală a construcției.