De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujire arhierească la Parohia „Sfântul Gheorghe“-Nord din Focşani
Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, s-a aflat duminică, 8 februarie, în mijlocul credincioşilor Parohiei „Sfântul Gheorghe“-Nord din municipiul Focşani. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La sfârşitul slujbei, la care au participat numeroşi credincioşi vrânceni, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat casa praznicală din vecinătatea bisericii, unde se vor desfăşura de acum activităţile pastoral-misionare şi administrative ale parohiei din Focşani.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să aibă în minte Pilda fiului risipitor ca un model de îndreptare. „Starea duhovnicească autentică a unui creştin trebuie să fie aceea de căinţă, de recunoaştere că în orice clipă greşim înaintea lui Dumnezeu, înaintea părinţilor noştri şi a aproapelui nostru. Atunci, trebuie să conştientizăm starea aceasta de îmbolnăvire spirituală sau duhovnicească, să ne dăm seama că suntem în păcat, să ne pară rău pentru păcatele săvârşite şi apoi să luăm decizia de a ne ridica asemenea fiului risipitor şi de a veni înaintea Părintelui ceresc cu gândul de a cere iertare“, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.
Biserica „Sfântul Gheorghe“- Nord din Focşani a fost ridicată în perioada 1815-1819, fiind monument istoric. În cursul anilor s-au realizat o serie de lucrări de restaurare, iar între anii 1956 şi 1957, locaşul de rugăciune a fost pictat în tehnica „frescă“ de pictorul Vasile Pascu din Focşani, fiind sfinţit pe 24 noiembrie 1957 de Episcopul Antim Angelescu al Buzăului. (M. Nedelcu)