Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Slujire arhierească la Remetea Pogănici, Protopopiatul Reşiţa
În Duminica a patra din Postul Sfintelor Paşti, închinată Sfântului Ioan Scărarul, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Remetea Pogănici din Protopopiatul Reşiţa. Cu prilejul acestei vizite canonice, chiriarhul a binecuvântat lucrările de restaurare ce au avut loc la exteriorul bisericii parohiale, iar în cadrul Sfintei Liturghii a hirotonit întru preot pe diaconul Daniel Cosmin Popescu pe seama Parohiei Bogodinţ, din Protopopiatul Oraviţa.
La Sfânta Liturghie au participat autorităţi locale, copii şi tineri, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se la momentul potrivit cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru frumoasa şi bogata activitate pastoral-misionară şi administrativă depusă în slujba Bisericii lui Hristos şi a oamenilor, părintele paroh Petru Gelu Moldovan a fost hirotesit de Preasfinţitul Episcop Lucian întru sachelar. La final, PS Lucian a rostit un bogat cuvânt de învăţătură: "Mântuitorul Iisus Hristos, întrebat fiind de apostolii săi de ce nu au putut ei scoate diavolul din copilul posedat, a răspuns: Acest neam de demoni nu poate fi izgonit decât numai cu post şi cu rugăciune. Cuvântul Mântuitorului din Evanghelia de astăzi este un cuvânt care ne întăreşte la mijlocul Postului Mare. Numai cu post şi cu rugăciune putem izgoni dinlăuntrul nostru şi din afara noastră toţi demonii, toate păcatele, toate patimile, toate răutăţile şi toate fărădelegile. Postul şi rugăciunea sunt cele două aripi care înalţă sufletul creştinului spre Împărăţia cerului. Înarmându-ne cu post şi cu rugăciune putem urca, aşa cum Sfântul Ioan Scărarul ne învaţă astăzi, pe scara care uneşte Pământul cu Cerul, iar în capătul acestei scări a virtuţilor se află Mântuitorul Iisus Hristos aşteptând să pună cununa biruinţei pe capul tuturor celor care au luptat în această viaţă lupta cea bună. Tuturor celor care au păzit credinţa cea sfântă şi dreaptă şi călătoria cea bună acestei vieţi au săvârşit. Aducându-ne aminte aşadar, astăzi, şi de Cuviosul părintele nostru Ioan Scărarul şi mai ales de opera lui, de această sinteză ascetică din perioada a treia patristică, Scara Raiului, de această capodoperă care ne învaţă cum trebuie să fim în această viaţă şi cum trebuie să ne lepădăm de omul cel vechi şi să ajungem la nepătimire". (Diac. Nicolae Codrea)