La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujire arhierească la Sânnicolau Mare
Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, sâmbătă, 9 iulie, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în Parohia Iecea Mică, Protopopiatul Sânnicolau Mare, unde a oficiat Sfânta Liturghie şi a instalat noul paroh al comunităţii, pr. Ştefan Mezin.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în capela cu hramul "Sfântul Ilie" a Parohiei Iecea Mică, înconjurat de un sobor de zece preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. ic. stavr. Gheorghe Şutac, protopopul de Sânnicolau Mare. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal "Theophoros" al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu. După slujbă, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi, PS Paisie Lugojanul l-a prezentat pe noul îndrumător duhovnicesc şi părinte paroh al comunităţii din Iecea Mică, preotul Ştefan Mezin. În cuvântul pregătit cu acest prilej, părintele paroh Ştefan Mezin a subliniat faptul că slujirea apostolească a fost continuată până în zilele noastre de cinstiţii episcopi, prin hirotonia de noi slujitori ai Sfintelor Altare, care au datoria de a împlini o întreită misiune în parohiile încredinţate spre păstorire, de învăţători, sfinţitori şi îndrumători pe calea mântuirii. Totodată, părintele a mai spus următoarele: "Mă simt copleşit de greaua răspundere ce mi s-a încredinţat, dar şi de adânca bucurie pe care o trăiesc din clipa hirotoniei. Îi mulţumesc pentru aceasta lui Dumnezeu şi mă rog Lui să-mi ajute a împlini misiunea încredinţată după cuviinţă. Doresc să mulţumesc familiei mele care m-a sprijinit pentru a merge pe această cale, iar în chip deosebit adresez recunoştinţa mea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, precum şi Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, care m-a hirotonit. Mulţumesc tuturor oaspeţilor de faţă, pentru gestul prietenesc de a fi alături de noi în această binecuvântată zi. Apreciez în mod aparte căldura sufletească şi bunătatea pe care enoriaşii acestei parohii mi le-au arătat din clipa în care am sosit aici şi îi rog să fie alături de mine, cu sfaturi, cu rugăciuni şi cu toate ostenelile, pentru ca împreună să desăvârşim această mare misiune încredinţată nouă de Bunul Dumnezeu". În final, PS Paisie Lugojanul a transmis tuturor celor prezenţi binecuvântarea şi dragostea părintească a Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, încredinţându-i de toată purtarea de grijă a ierarhilor lor. Parohia Iecea Mică, din Protopopiatul Sânnicolau Mare, a luat fiinţă în anul 1995, fiind până la acea vreme filie a Parohiei Iecea Mare. Parohia cuprinde 240 de familii cu 770 de credincioşi, iar din anul 2008, cu ajutorul acestora, au fost demarate lucrări de ridicare a unui nou lăcaş de cult.