Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Slujire arhierească la Satu Mare la comemorarea lui Avram Iancu
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, sâmbătă, 1 iunie.
Cu prilejul manifestărilor dedicate împlinirii a 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu și a 100 de ani de la întemeierea satelor de moți în județul Satu Mare, IPS Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu PS Părinte Timotei Sătmăreanul, în prezenţa oficialităților centrale, județene și locale, a numeroși istorici și oameni de cultură, în frunte cu președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Doxologia” al catedralei, dirijat de prof. Ramona Socolan.
După Sfânta Liturghie, în centrul municipiului Satu Mare, la bustul lui Avram Iancu, cei doi ierarhi au săvârşit slujba Parastasului. Au fost rostite alocuțiuni și au fost depuse coroane și jerbe de flori.
Au urmat, la Casa de Cultură din Satu Mare, Simpozionul științific „Avram Iancu. Moții - făuritori de neam și țară” și lansarea cărții „Biografia lui Avram Iancu” de Iosif Sterca Șuluțiu din Cărpeniș. Au participat cei doi ierarhi, academicieni, istorici și personalități care au subliniat importanța moștenirii lui Avram Iancu și a contribuției satelor de moți la identitatea culturală a județului Satu Mare și nu numai.
Printre conferențiari s-au numărat acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - filiala Cluj-Napoca, prof. Victor Bercea, președintele de onoare al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, Mircea Dobra, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” - filiala Satu Mare, dr. Daniela Bălu, directorul Muzeului Județean Satu Mare, prof. dr. Mirela Mocan de la Liceul Tehnologic de Turism Arieșeni și alți invitați.
În centrul nou al orașului a avut loc, apoi, un program cultural-patriotic în memoria eroului național Avram Iancu.
Evenimentele au fost organizate de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” - filiala Satu Mare și Muzeul Județean Satu Mare, în parteneriat cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - filiala Cluj-Napoca, în contextul istoric al anului 2024, declarat de Parlamentul României „Anul Avram Iancu”, cu prilejul împlinirii a două secole de la nașterea eroului națiunii române.