La Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal din centrul Capitalei, a avut loc joi seară, 16 ianuarie 2025, tradiționala procesiune până la troița amplasată pe locul fostei
Slujire arhierească și sfințire la o biserică din Oltenița
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a poposit duminică, 27 septembrie 2020, la Biserica „Sfântul Nicolae” din municipiul Oltenița, județul Călărași, care îl are ca ocrotitor și pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul. Cu această ocazie a sfințit pictura sfântului locaș.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Episcopul Sloboziei și Călărașilor la Biserica „Sfântul Nicolae” din municipiul Oltenița, care îl are ca al treilea patron spiritual pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul. Din soborul de slujitori au făcut parte preoții Florin Ionescu, Daniel Demișcă, Nicușor- Silviu Dascălu și Marius-Gabriel Purcărea, consilieri eparhiali; părintele Marian Necula, protoiereu de Oltenița; părintele Vasile Viorel Dinu, protoiereu de Călărași; părintele Mihail Zotta, protoiereu de Lehliu, preoți și diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup vocal dirijat de Ștefan Voicu.
Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a vorbit în cuvântul de învățătură despre viața plină de jertfă a Sfântului Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, model de mărturisire creștină, de trăire a învățăturii lui Hristos într-o lume secularizată.
De asemenea, a apreciat prestația corului de copii al parohiei, cărora le-a dăruit câte un diptic și o cruciuliță pectorală, și a vorbit despre Pescuirea minunată, relatată de Evanghelia din această duminică.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârșit slujba de parastas pentru fericiții ctitori, slujitori și binefăcători ai acestei parohii. După acest moment liturgic, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit slujba de sfințire a lucrărilor exterioare ale bisericii, a picturii și a catapetesmei, ce au fost curățate, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
Tot duminică, ierarhul a vizitat Parohia Spanțov cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde se desfășoară lucrări de pictură.