De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Slujire chiriarhală în Parohia Şuşca
Sâmbătă, 22 februarie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Şuşca, Protopopiatul Moldova Nouă. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului“. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. De asemenea a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru cei mutaţi la Domnul.
Preasfinţitul Părinte Lucian, prin săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti, a adus bucurie şi binecuvântare credincioşilor Parohiei Şuşca înainte de Sfântul şi Marele Post al Paştilor. „În sâmbăta dinaintea Înfricoşătoarei Judecăţi, când îi pomenim pe strămoşii noştri, Dumnezeu ne-a ajutat să poposim duhovniceşte în această parohie de pe Clisura Dunării, care este o parohie mică, dar cu credincioşi harnici şi ataşaţi de biserica noastră strămoşească. Aici nu am slujit o Dumnezeiască Liturghie şi de aceea am considerat ca şi această parohie să fie binecuvântată înainte de a începe Sfântul şi Marele Post al Paştilor. Avem aici un preot harnic, un preot rugător, care a ştiut de la început să-şi adune turma cuvântătoare în jurul său şi împreună să fie la biserică în fiecare duminică şi sărbătoare. De aceea ne-am bucurat duhovniceşte să vedem astăzi, într-o zi aparent lucrătoare, o biserică plină de credincioşi, o biserică în care ne-am bucurat să îi pomenim şi pe cei care au trecut din lumea aceasta, pentru că la sfârşitul Sfintei Liturghii, în sâmbăta Moşilor de iarnă, am săvârşit şi obişnuitul parastas“.
Biserica cu hramul „Învierea Domnului“ este atestată înainte de anul 1800 şi a fost reclădită în 1914 din piatră şi cărămidă, fiind acoperită cu tablă. A fost pictată în anul 1915 de către pictorul Ernest Mitter din Moldova Nouă şi a fost restaurată între anii 2001 şi 2003 de pictorul Mina Alexa. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)