În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujire euharistică și filantropică cu prilejul sărbătoririi hramului parohiei românești din Uppsala, Suedia
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi a fost prilej de bucurie și pentru românii din Suedia, dar și un moment prielnic pentru cei aflați în suferință și nevoi să primească alinare. Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a botezat doi copii ai unei familii nevoiașe din comunitate, de etnie romă. De asemenea, ierarhul a vizitat la domiciliu și la spital mai mulți bătrâni singuri și neputincioși, s‑a rugat pentru ei și a stat de vorbă cu ei, încurajându‑i duhovnicește.
La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2017, Părintele Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în parohia românească din Uppsala, Suedia.
Episcopul românilor din țările scandinave s‑a referit la pilda slujirii și mărturisirii Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur: „Sfinții Trei Mari Dascăli și Ierarhi nu făceau parte din puterea dominantă, ci din mica turmă înconjurată mereu de primejdii. Fiecare în parte a fost o insulă de Ortodoxie, de viață mărturisitoare, de jertfă mântuitoare, în mijlocul unui ocean de erezii, răutăți, nedreptăți, persecuții. Au înfruntat, pentru aceasta, mânia împăraților și a celor puternici, ura celor bogați, invidia celor neduhovnicești, viclenia ereziarhilor”.
Părintele Episcop Macarie a amintit și despre lucrarea filantropică a sfinților sărbătoriți: „Acești Trei Sfinți Ierarhi ai Bisericii noastre ne învață ca să Îl urmăm pe Mântuitorul Iisus Hristos și să Îl propovăduim prin cuvânt, dar mai cu seamă prin pilda vieții noastre. De aceea îi mulțumim Preamilostivului Dumnezeu pentru că prin mijlocirea Sfinților Trei Ierarhi am putut să‑i slujim și noi astăzi pe cei mai mici frați ai Săi, pe cei nevoiași, Sfinții Trei Ierarhi fiindu‑ne pildă de slujire filantropică. Sfântul Vasile cel Mare este cel care a întemeiat primele spitale și primele așezăminte în care au fost slujiți toți cei aflați în suferință trupească, dar și cei aflați în suferință sufletească, toți cei marginalizați și toți cei care aveau nevoie de iubirea lui Hristos concretizată prin iubirea aproapelui. Trebuie să Îl iubim pe Mântuitorul Iisus Hristos, însă iubirea față de El ne‑o dovedim atunci când îi iubim pe cei de lângă noi”.
Cu prilejul slujirii la Uppsala, ierarhul, preoții, diaconii și credincioșii au ospețit la agapa creștină mai mulți săraci de etnie romă, oferindu‑le hrană caldă.