La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujire la Catedrala Mitropolitană clujeană
Numeroşi credincioşi din Cluj-Napoca au fost prezenţi în Duminica a 10-a după Rusalii (a vindecării lunaticului), 29 august, zi în care a fost prăznuită și Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat că la pericopa evanghelică duminicală sunt prezentate două personaje contradictorii: „Irod Antipa, un rege desfrânat, slab și vicios” și „Sfântul Ioan Botezătorul, un proroc puternic și mărturisitor”.
Plecând de la cele două exemple, ierarhul a vorbit despre lipsa de educație spirituală și despre responsabilitatea familiei, a şcolii și a Bisericii în formarea tinerei generații, de care va depinde viitorul neamului românesc, al Europei și al lumii întregi.
„Evanghelia de astăzi vrea să ne învețe că încă de când sunt micuți, copiii trebuie crescuți în frica Domnului, încât moravurile îndoielnice, păcătoase sau triviale să nu-i cuprindă (…). Familia, Biserica și şcoala au o mare datorie față de copii și tineri, față de viitorul acestui neam și al omenirii. De mici, aceștia trebuie aduși la biserică. Ne-am aștepta ca eficiența orei de religie să fie mult mai mare, adică familia împreună cu noi, cu Biserica, și cu şcoala să ne dăm mâna și să-i formăm pe copii. Lucrul acesta este greu, e adevărat, dar atât cât ne ajută Dumnezeu, să încercăm să-i educăm pe tineri și să facem ca viitorul neamului românesc, viitorul Europei și al întregii lumi să fie unul frumos, unul creștin, cu oameni educați și care au preocupări de natură duhovnicească”, a spus ierarhul.
La slujbă au participat numeroși credincioși clujeni, iar mulţi au asistat la Sfânta Liturghie în fața catedralei din Piața „Avram Iancu”, în ciuda vremii ploioase. În cadrul slujbei, ierarhul a citit rugăciunea pentru încetarea pandemiei și s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.