Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinstirea Sfântului Gheorghe Pelerinul la Mizil
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a vizitat marţi, 17 august, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul prahovean Mizil, cu ocazia pomenirii Sfântului Gheorghe Pelerinul, care ocroteşte parohia prin cinstitele sale moaşte. Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evocat viaţa, chipul şi nevoinţele sfântului pomenit.
Din soborul de slujitori care s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul au făcut parte părintele Aurel Mihai, vicar eparhial, părintele Costel Burlacu, protopop al Protoieriei Sector 6 Capitală, părintele paroh Gheorghe Croitoru, precum şi alţi preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a subliniat aspecte importante din viaţa şi nevoinţa Sfântului Gheorghe Pelerinul, pomenit în această zi: „Acest sfânt nu a fost nici voievod, nici călugăr, nici martir, dar a avut o altă dragoste. El este singurul sfânt însoţit de această slujire aparte, aceea de a fi pelerin. Cu mai mulţi oameni, el a mers într-un pelerinaj la Ierusalim şi, rugându-se cu evlavie în Biserica Sfântului Mormânt, a ajuns la un pustnic care avea darul înainte-vederii. Acesta i-a spus că nu va ajunge călugăr, dar va avea o lucrare specială. A înfruntat multe ispite de diavol, petrecând o perioadă în pustia Ţării Sfinte. A mers apoi la Sfântul Munte, unde ajuta pe fiecare şi se ruga îndelung. Întors în locurile natale, i-a aşezat pe copii la casele lor, apoi a plecat pelerin din mănăstire în mănăstire. Oriunde ajungea, vorbea de Dumnezeu şi Îl slăvea prin rugăciunea lui curată. Mai avea o nevoinţă. Mergea prin Piatra Neamţ cu Psaltirea în mână spunând oamenilor cuvinte de învăţătură, iar din locuitorii oraşului îi ofereau milostenie. Din ce primea, el dăruia mai departe celor mai săraci ca el. La înmormântare, trupul său a fost însoţit de sute de oameni care îl apreciau. Faţă de mulţi a săvârşit minuni şi altora le-a adus pilda vieţii sale ca exemplu de înaltă trăire. Printr-o minune, osemintele sale au ajuns în gropniţa Mănăstirii Văratec, fiind cinstit de mulţi pentru viaţa sa aleasă. O astfel de viaţă este deosebit de pilduitoare, mai ales pentru cei care, din mijlocul oraşelor, nu-L uită pe Dumnezeu”.
Totodată, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a felicitat pe părintele paroh Gheorghe Croitoru la împlinirea a 60 de ani de viaţă şi 35 de ani de slujire preoţească, oferindu-i, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma omagială a anului 2021 cu Medalia comemorativă.
În tezaurul sacru al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Mizil se află un fragment din cinstitele moaşte ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, care sunt aşezate spre închinare în biserica parohială.