În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Slujire și vizite pastorale în Episcopia Caransebeșului
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit duminică, 7 aprilie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea Petroșnița, județul Caraș-Severin. Totodată, săptămâna trecută a continuat programul eparhial de săvârșire a Tainei Sfântului Maslu în așezăminte monahale și sociale.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită duminică la Altarul de vară al așezământului monahal din Petroșnița. Au fost prezenți credincioși în zona Văii Timișului, dar și pelerini din Caransebeș și din alte localități mai îndepărtate, se arată pe episcopiacaransebesului.ro.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre semnificația asumării crucii. „Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne dăruiască putere, sănătate și să avem pe mai departe aceeași râvnă ca să continuăm lupta cea bună în această viață, să încercăm să ne păzim de păcate, răutăți, fărădelegi, patimi și să ne curățim simțirile, nu numai în cele patru mari posturi de peste an, ci în fiecare zi, căci suntem chemați la purificare, la curățire, suntem chemați ca să fim sfinți și să fim desăvârșiți precum Tatăl nostru cel din ceruri sfânt și desăvârșit este. Îl rugăm pe Domnul Cel răstignit pe Crucea Golgotei să ne dăruiască putere ca să ne asumăm și noi cu responsabilitate și demnitate crucea vieții și să înțelegem în mod deplin cuvintele din Evanghelia care s-a citit astăzi: «Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie»”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian.
Joi, 4 aprilie, ierarhul a săvârșit Taina Sfântului Maslu la Așezământul monahal-social „Țara Almăjului”, din localitatea Bozovici, județul Caraș-Severin, Protopopiatul Băile Herculane, aici fiind îngrijite spiritual, fizic și medical peste 100 de persoane vârstnice. „Am ales ca în această după-amiază să fim în mijlocul persoanelor vârstnice de la acest așezământ de la Bozovici, unde sunt îngrijite, atât spiritual, cât și medical, peste 100 de persoane vârstnice. Am socotit că e potrivit, așadar, ca în Postul Mare, în această săptămână a Crucii, să fim alături de părinții și bunicii noștri, care își petrec ultima parte a vieții în acest așezământ”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.
Taina Sfântului Maslu a mai fost săvârșită joi în alte 10 așezămintele medicale și sociale de pe cuprinsul județului Caraș-Severin, fiind implicați toți clericii din Episcopia Caransebeșului, ne-a transmis Darius Herea.