De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujirea pastorală şi didactică analizată la Galaţi
Ieri, 12 iulie 2012, la Centrul eparhial Galaţi, a avut loc întâlnirea Permanenţei Consiliului Eparhial, premergătoare şedinţei Consiliului Eparhial, de analiză retrospectivă pe semestrul I al anului 2012. Şedinţa a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Programul a fost deschis prin procesiunea cu icoana Maicii Domnului Prodromiţa, o replică fidelă aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos, de la Centrul eparhial la Catedrala arhiepiscopală, după care Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop, însoţit de membrii Permanenţei Consiliului Eparhial şi părinţii protoierei au participat la Sfânta Liturghie.
Lucrările propriu-zise au avut loc la sediul Centrului eparhial, în deschiderea cărora, după Acatistul Maicii Domnului Prodromiţa, chiriarhul Dunării de Jos a arătat că "în această sfântă zi avem prilejul de a analiza cu multă atenţie activitatea şi slujirea păstorilor de suflete, a cadrelor didactice care predau religia în şcoli, a şcolilor teologice, a slujirii social-filantropice în centrele sociale, a vieţii monahilor şi monahiilor din mănăstirile noastre din prima jumătate a acestui an, în preajma întrunirii forului eparhial, Consiliul Eparhial".
A urmat prezentarea unui scurt material documentar şi a fost vizualizată o expoziţie fotografică în care au fost evidenţiate sediile protoieriilor din cadrul Eparhiei Dunării de Jos. În cadrul dezbaterilor au fost semnalate şi diverse aspecte punctuale, de ordin liturgic, pastoral, misionar, educaţional şi filantropic, ce au caracterizat activitatea parohiilor şi a mănăstirilor Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în contextul anului 2012, an dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române "Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor".
Pe ordinea de zi s-au aflat şi alte probleme, precum reinventarierea şi conservarea obiectelor de patrimoniu, măsuri privind protejarea patrimoniului mobil şi imobil existent, precum şi grija faţă de cimitirele ortodoxe.
În cadrul şedinţei a fost prezentat modul de aducere la îndeplinire de către subunităţi a proiectelor sinodale şi eparhiale în prima jumătate a anului 2012. Permanenţa Consiliului Eparhial a analizat problemele cu care se confruntă unele parohii din punct de vedere pastoral şi economic-financiar.