Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
Slujiri arhiereşti de Sfânta Parascheva
În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Râşca Transilvană, judeţul Cluj, cu ocazia sărbătoririi hramului.
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ de la Subpiatră, judeţul Alba.
Mai multe lăcaşuri de cult din Transilvania poartă hramul Cuvioasei Parascheva, semn al iubirii credincioşilor faţă de sfânta milostivă, care răspunde cu grabă la rugăciunile celor care o cheamă în ajutor. Printre lăcaşele de cult ocrotite de Cuvioasa Parascheva se numără mănăstirile şi schiturile de la Colţul Chiliilor şi Cuciulata, judeţul Braşov, Strâmtura, judeţul Maramureş, Subpiatră - Sălciua, judeţul Alba, Râşca Transilvană din judeţul Cluj. De asemenea, numeroase biserici parohiale din Transilvania sunt închinate Cuvioasei, între care, cele mai vechi sunt la Răşinari şi la Tălmăcel, judeţul Sibiu, din secolul XIV.
O parte din lăcaşele de cult închinate Cuvioasei adăpostesc veşmintele moaştelor acesteia, de la Iaşi. Şi credincioşii din Gherla o cinstesc pe Sfântă, participând la hramul Bisericii „Cuvioasa Parascheva“ din Parohia Gherla IV, unde an de an au loc numeroase manifestări. (Oana Rusu)