„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Slujiri arhierești în Capitală și Prahova
În Duminica Tuturor Sfinților, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cosminele din județul Prahova, unde a sfințit o nouă capelă și un monument ridicat în cinstea eroilor martiri. Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a slujit duminică la Biserica Domnița Bălașa, Paraclis Patriarhal, din Capitală.
Numeroși credincioși din localitatea prahoveană Cosminele, precum și din satele învecinate au venit duminică la biserica parohială, care a îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia vizitei Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul. Ierarhul, înconjurat de un sobor de slujitori, a sfințit de dimineață noua capelă a parohiei, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, precum și un monument ridicat în curtea bisericii întru pomenirea eroilor martiri din satul Cosminele. După slujba de sfințire și binecuvântare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială. Din soborul de slujitori au făcut parte: părintele protosinghel Petru Ungureanu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Adrian Matei, protoiereu al Protopopiatului Ploiești Nord, preotul paroh Tudor Constantin de la Parohia Cosminele, precum și alți preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus că una dintre cele mai puternice trăsături comune ale sfinților a fost smerenia lor. „Începutul sfințeniei este starea de smerenie pe care sfântul nu o recunoaște în fața oamenilor, ci înaintea lui Dumnezeu. Sfântul nu se raportează la oameni, ci la Dumnezeu pentru a cunoaște cu adevărat ceea ce e în inima lui. Sfinții pe care îi cinstim în această duminică ne învață lucruri esențiale pentru viața noastră duhovnicească. Ei sunt modele pe care trebuie să le urmăm. Sunt atât de mulți sfinți în istoria Bisericii, începând cu Arhidiaconul Ștefan până la martirii și cuvioșii din vremurile noastre, care ne arată că sfințenia este lucrul pe care fiecare dintre noi îl poate primi”, a spus Preasfinția Sa. De asemenea, ierarhul a mai spus că Biserica a avut întotdeauna nădejdea în rugăciunile și mijlocirile sfinților din ceruri. „Fericiți sunt cei care își fac din sfinți prieteni, cei care privesc la viața lor, la felul cum și-au sfârșit viața, și le urmează credința. Aceasta este învățătura Bisericii, de a urma astfel de modele. Astăzi, foarte mulți tineri și oameni caută modele în altă parte, și acest lucru se observă ușor la fiecare dintre noi”, a mai spus ierarhul. La finalul slujbei, ierarhul a dăruit părintelui paroh Tudor Constantin, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma omagială „Justinian Patriarhul”.
În Duminica Tuturor Sfinților, la Biserica Domnița Bălașa din Capitală, Paraclis Patriarhal, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori de la această biserică. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre Duminica Tuturor Sfinților și despre importanța sfinților pentru viața Bisericii, evocând la final și viața și personalitatea Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, care a fost sărbătorit, de asemenea, tot duminică.