De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Slujiri arhiereşti în comunităţile româneşti din diaspora
Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, efectuează în aceste zile o vizită pastorală în Protopopiatul Misionar Sicilia, împreună cu vicarul eparhial, ierom. Atanasie. Ieri, 18 iulie, Preasfinţia Sa a participat la o conferinţă pastorală în biserica Parohiei Ortodoxe Române "Sfânta Muceniţă Agata" din Catania, după care a semnat, împreună cu Excelenţa Sa Mons. Francesco Montenegro, Arhiepiscop şi Mitropolit catolic de Agrigento, documentele de predare-primire a bisericii "Chiesa di San Nicola" pentru Parohia Ortodoxă Română "Sfânta Muceniţă Filotea" din Canicattì, păstorită de pr. Pavel Matyas. Astăzi, Episcopul Italiei se află în provincia Ragusa, unde un alt lăcaş de închinare este dat spre încredinţare de către Excelenţa Sa Mons. Paolo Urso pentru Parohia Ortodoxă Română "Sfânta Cuvioasă Melania Romana", păstorită de pr. Neculai Chilcos, urmând ca apoi să aibă loc slujba de binecuvântare a sfântului lăcaş şi slujba de Te Deum. Ultima parte a vizitei va avea loc la biserica Parohiei Ortodoxe Române "Sfântul Apostol Pavel" din provincia Siracusa, păstorită de pr. Mihai Ichim.
Activităţile pastorale ale ierarhilor români nu au lipsit nici în Ungaria, unde duminică, 17 iulie, în ziua numită şi a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica românească din Gyula Mică, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. La sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, din 20 iulie, după săvârşirea Sfintei Liturghii va avea loc sfinţirea unui prapur, dăruit de familia profesoarei Irina Garami din Gyula, care se va adăuga celorlalte podoabe liturgice ce înfrumuseţează acest sfânt lăcaş de cult. Biserica din Gyula Mică, nume provenit de la cartierul în care a fost zidită între anii 1861 şi 1864, este cea de-a doua biserică românească din oraşul de reşedinţă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Având hramul "Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi", lăcaşul se află în purtarea de grijă a părintelui Petru Puşcaş. (Cristian Bostan)