La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujiri arhierești în diaspora ortodoxă românească
În Duminica a 3-a după Rusalii, ierarhii ortodocşi români din diasporă au săvârşit Sfânta Liturghie în aşezămintele monahale şi în comunităţile româneşti pe care le-au vizitat. În cadrul slujbelor, aceştia au rostit cuvinte de învăţătură în care au tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei zilei (Matei 6, 22-33), ce prezintă învăţăturile Mântuitorului Iisus Hristos cu privire la grijile vieţii.
În Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a săvârşit Sfânta Liturghie duminică, 11 iulie, în biserica Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Würzburg, Germania. La inițiativa unor credincioși ortodocși români din Franconia de Jos, dornici de a se ruga în tradiția străbună românească, în anul 1997, a fost înființată parohia din Würzburg.
Suedia
Tot în Duminica a 3-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Göteborg, Suedia.
Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi să caute voia lui Dumnezeu prin rugăciune. „Domnul ne arată că El Însuşi cunoaşte nevoile noastre şi nu este indiferent faţă de cele de trebuinţă ale noastre. Însă, noi trebuie să ne supunem întru totul Lui şi să căutăm voia Lui. Ce înseamnă să căutăm voia Lui? Înseamnă să vieţuim după cum spunem în rugăciunea «Tatăl nostru», să se facă voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ, adică precum voieşti şi precum socoteşti, Preamilostive Doamne, să se facă voia Ta. Cum putem să cunoaştem noi care este voia lui Dumnezeu? O cunoaştem atunci când ne rugăm. Şi iarăşi ajungem la cuvintele Sale rostite în Predica de pe munte: «Cereţi şi vi se va da, căutaţi şi veţi afla, bateţi şi vi se va deschide» (Matei 7, 7)”, a spus Preasfinţia Sa. Credincioşii prezenţi la slujbă au primit din partea ierarhului cărţi şi iconiţe. De asemenea, după Sfânta Liturghie, PS Părinte Episcop Macarie a oficiat slujba Botezului pentru o tânără suedeză.
Portugalia
Duminică, 11 iulie, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul episcopal „Sfântul Cuvios Sofronie de la Essex” - Porto, Portugalia. La Sfânta Liturghie de hram au slujit protos. Calinic Vintilă, slujitor al paraclisului, arhid. Spiridon Burlacu, consilier eparhial al Sectorului de protocol, și pr. Constantin Taivan, paroh la Aveiro. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre ocrotitorul duhovnicesc al paraclisului și despre felul în care Sfântul Sofronie și-a sfințit viața: „Omul care a gustat harul lui Dumnezeu, omul care L-a cunoscut de Dumnezeu, nu poate să fie împlinit în nimic altceva, în nici un lucru material, ci doar în Dumnezeu. Dumnezeu S-a arătat Sfântului Sofronie în momentul în care acesta nu era foarte credincios, ci acest lucru l-a făcut să-L caute, pentru ca să trăiască din nou bucuria pe care a trăit-o în momentul în care L-a văzut pe Dumnezeu. Sfântul Sofronie L-a căutat pe Dumnezeu prin rugăciune, învățând aceasta de la Sfântul Siluan. Prin rugăciune și smerenie a ajuns să-L cunoască pe Dumnezeu. Una este a auzi, a asculta, dar el a pus în practică învățăturile Sfântului Siluan”. Ierarhul a vorbit şi despre rugăciune ca fiind suportul prim atunci când cineva ține un discurs despre Dumnezeu. Cel care vorbește despre Dumnezeu, dar nu se roagă, încă nu a ajuns la trăirea credinței, la cunoașterea lui Dumnezeu, iar cel care se roagă și a ajuns a-L cunoaște pe Dumnezeu vorbește din experiență. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți la cultivarea rugăciunii și a smereniei, după modelul Sfântului Sofronie, pentru a ajunge la cunoașterea lui Dumnezeu. După încheierea Sfintei Liturghii, protos. Calinic i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei pentru slujire cu prilejul pomenirii Sfântului Cuvios Sofronie, ocrotitorul duhovnicesc al paraclisului episcopal de la Porto.
Spania
Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit sâmbătă, 10 iulie, Taina Sfântului Maslu în Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” din Almeria. După încheierea slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt duhovnicesc credincioșilor prezenți. A doua zi, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica comunității parohiale din Almeria, avându-i alături în slujire pe părintele paroh Florin Petruț și pe părintele ierodiacon Casian Nemet. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre ceea ce înseamnă Împărăția lui Dumnezeu, pornind de la textul evanghelic citit în cadrul Sfintei Liturghii: „Ce înseamnă a căuta mai întâi Împărăția lui Dumnezeu? Ce este Împărăția lui Dumnezeu? Împărăția lui Dumnezeu este Iisus Hristos; El este și Împăratul, și Împărăția pe care noi trebuie să le căutăm mereu. Dacă nu suntem în stăpânirea Mântuitorului Hristos, rămânem în stăpânirea celui rău, iar stăpânirea celui rău înseamnă suferință, înseamnă moarte, și noi nu cred că ne dorim aceasta. Așa înțelegem toate celelalte cuvinte auzite în Sfânta Evanghelie”. În continuare, ierarhul a vorbit despre îngrijirea față de cele trebuincioase, dar fuga de îngrijorare fiind un semn al unei slabe credințe în Dumnezeu: „Trebuie să ne îngrijim, trebuie să muncim pentru pâinea cea de toate zilele, dar nu trebuie să ne îngrijorăm. În clipa în care apare îngrijorarea în suflet, e un semn că noi am pierdut încrederea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, un semn al puținătății credinței”. La final, părintele paroh i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Teofil de Iberia pentru popasul duhovnicesc făcut în comunitatea parohială din Almeria.