În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Slujiri arhiereşti în Duminica a 9-a după Rusalii
În Duminica a 9-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Chesinţ, Protopopiatul Lipova, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Parohia Petrilova, Protopopiatul Moldova-Nouă, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit duminică în Parohia Chesinţ, Protopopiatul Lipova. Chiriarhul a fost întâmpinat cu un cuvânt de bun venit de părintele Ioan Jidoi, noul protopop al Lipovei, alături de un sobor de preoţi şi un număr însemnat de credincioşi. Pentru început a fost oficiată o slujbă de sfinţire a lucrărilor ce s-au efectuat prin jertfa bunilor credincioşi din Chesinţ, la biserica ce poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. În continuare, a fost săvârşită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, plecând de la pericopele zilei (I Cor. 3; Matei 14), adăugând şi tâlcuirea Evangheliei şi Cazania Duminicii a 9-a după Rusalii despre împuţinarea credinţei, chiriarhul, referindu-se mai ales la simbolul corabiei şi al mării, a cuvântat despre „Credinţa ziditoare a Bisericii“, atât în înţelesul de sfânt locaş, cât şi de instituţie întemeiată de Mântuitorul Iisus Hristos pentru mântuirea oamenilor, care sunt îndatoraţi să contribuie la înălţarea ei. Ridicarea, înnoirea sau înfrumuseţarea sfintelor locaşuri dovedesc credinţa lucrătoare a celor ce din însăşi fiinţa lor fac casă lui Dumnezeu, după cum oricine vrea să-şi zidească sieşi casă, face aceasta potrivit propriei înzestrări cu valori nepieritoare. Praznicele ce urmează dau pildă de o astfel de credinţă ziditoare pe Maica Domnului şi pe Martirii Brâncoveni, a amintit chiriarhul. La finalul Sfintei Liturghii, pentru contribuţia adusă la înnoirea şi înfrumuseţarea sfântului locaş, preotul paroh Aurelian Popa a fost răsplătit cu distincţia de iconom.
Slujiri chiriarhale în Episcopia Caransebeşului
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a efectuat duminică o vizită pastorală în Parohia Petrilova din Protopopiatul Moldova-Nouă. Cu acest prilej, chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit o troiţă din curtea bisericii şi a binecuvântat capela cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, recent renovată şi împodobită cu o frumoasă pictură. În continuare a fost săvârşită Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, în prezenţa autorităţilor locale şi a unui număr însemnat de credincioşi. La final, ierarhul a oferit distincţia de sachelar preotului paroh Petru Tită Stanciu, precum şi acte de cinstire ctitorilor şi binefăcătorilor bisericii. „Am luat parte astăzi la un eveniment atât de important pentru această parohie deoarece, în această duminică specială pentru noi toţi, ne aflăm şi într-o perioadă de pregătire duhovnicească. Aici la Petrilova se vede că pregătirea administrativ-gospodărească s-a împletit în mod armonios cu pregătirea duhovnicească. De aceea am acordat acte de cinstire celor care au iubit Biserica, îl iubesc pe Dumnezeu şi se jertfesc pentru Casa Domnului, jertfă şi dragoste pusă la temelia Bisericii lui Hristos“, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian.
Sâmbătă, 9 august, Preasfinţitul Părinte Lucian s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Jitin din Protopopiatul Reşiţa. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în capela cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“. La slujbă au participat numeroşi credincioşi, iar la momentul potrivit foarte mulţi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.
Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Timişoara
Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Duminica a 9-a după Rusalii la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi timişoreni. La momentul predicii, diaconul Mihail Piroc a rostit un cuvânt de învăţătură, în cadrul căruia a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală de la Matei 14, 22-34. În acest sens, părintele a arătat că umblarea pe mare a lui Iisus şi potolirea furtunii sunt semne ale dumnezeirii Sale, iar Mântuitorul a săvârşit aceste minuni înaintea sfinţilor Săi ucenici şi apostoli pentru a-i întări în credinţă şi pentru a le spori încrederea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Totodată, părintele diacon a subliniat că mesajul pe care Mântuitorul Hristos ni-l pune înainte şi nouă, celor de astăzi, prin cuvintele Scripturii, este acela că, indiferent de greutăţile şi tulburările pe care „marea vieţii“ ni le aduce fiecăruia dintre noi, atât timp cât ne aflăm în Biserică, în „corabia mântuirii noastre“, şi Îl avem pe Dumnezeu ca ocrotitor şi însoţitor al nostru, vom ajunge la limanul veşniciei celei fericite, biruind toate încercările. În finalul slujbei, Preasfinţitul Paisie a transmis tuturor celor prezenţi binecuvântarea şi dragostea părintească a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu)