În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Slujiri arhiereşti în Duminica după Botezul Domnului
În Duminica după Botezul Domnului, la Sfânta Ligturghie a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei care prezintă Începutul propovăduirii Domnului. Cu aceast prilej, credincioşii au fost îndemnaţi să ducă o viaţă curată, cumpătată şi să urmeze învăţăturile Mântuitorului Iisus Hristos, Lumina Lumii.
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica de după Bobotează în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Săcele, judeţul Braşov. Locaşul de cult al Parohiilor Satulung I şi II este reprezentativ pentru oraşul braşovean şi a fost plin de credincioşi veniţi din toate zonele localităţii şi din împrejurimi pentru a se ruga la Sfânta Liturghie arhierească.
IPS Mitropolit Laurenţiu a fost înconjurat de un sobor slujitor din care au făcut parte protopopul de Săcele, Sorin Şerban, şi alţi preoţi din localitate şi din împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly“ din Braşov, iar la final ierarhul a tâlcuit Evanghelia duminicală.
Părintele Mitropolit a apreciat activitatea pastorală a celor doi preoţi din parohiile menţionate, dar şi grija şi ataşamentul credincioşilor faţă de locaşul de cult.
„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica «Adormirea Maicii Domnului» din Săcele, Biserica a fost întreţinută, refăcută, renovată şi împodobită de cei doi slujitori, părintele Ioan Cornea şi părintele Mircea Leb.
Cel mai impresionant moment a fost întâlnirea cu credincioşii care au umplut biserica şi care o preţuiesc, o îngrijesc şi vin să se închine în fiecare duminică şi la sărbători aici, într-una dintre bisericile oraşului Săcele“, a spus ierarhul.
Lucrări de restaurare la biserică
Credincioşii prezenţi în număr mare la Sfânta Liturghie au primit binecuvântarea arhierească, iar cuvântul de mulţumire din partea comunităţii a fost rostit de parohul Ioan Cornea.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Săcele a fost zidită la 1819 şi este unul dintre locaşurile de cult reprezentative pentru Ţara Bârsei. De-a lungul timpului, locaşul de închinare a fost consolidat la exterior, iar la interior, pictura a fost restaurată. Pictura este deosebit de valoroasă, fiind opera artistului Mişu Pop, unul dintre cei mai mari pictori ai Transilvaniei din secolul al XIX-lea.
„S-au făcut foarte multe lucrări la biserica noastră, care au înfrumuseţat acest sfânt locaş. A fost o zi de mare binecuvântare şi suntem bucuroşi că am primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu“, a spus pr. Ioan Cornea.
Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la racla unde se păstrează capul Sfântului Andrei Şaguna, odoarele fiind aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu şi au primit iconiţe ale sfântului orotitor al ardelenilor.
IPS Mitropolit Andrei în Parohia Gârbău
În duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Gârbău, Protopopiatul Huedin. Aici, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie şi a hirotonit un preot şi un diacon.
În cuvântul de învăţătură rostit la Gârbău, IPS Părinte Mitropolit Andrei a arătat că oamenii sunt încercaţi în zilele noastre de trei mari ispite.
„Cele trei mari ispite cu care vrăjmaşul a dorit să îl ademenească pe Domnul nostru Iisus Hristos, în postul Său de 40 de zile din pustia Carantaniei, sunt cele cu care diavolul încearcă şi în zilele noastre să îi ademenească pe oameni: iubirea de plăcere, de mărire şi de avere. Cât de mult îi iubeşte plăcerea pe oameni! Cât de mult aleargă după funcţii înalte şi cât de mult iubesc averea! Ei, împotriva acestor trei, Domnul Hristos, în Scriptură ne dă trei sfaturi evanghelice care cuprind trei mari virtuţi cu ajutorul cărora putem birui cele trei mari patimi, şi anume virutea vieţii curate, virtutea ascultării şi virtutea cumpătării“, a spus ierarhul.
Importanţa pocăinţei
Înaltpreasfinţitul Andrei a amintit şi despre importanţa pocăinţei, virtute despre care Mântuitorul Iisus Hristos a vorbit în toată activitatea Sa pe pământ: „Pocăinţa înseamnă a-ţi schimba viaţa din rădăcini. Schimbarea felului de a gândi, de a vorbi şi de a acţiona. Un om care se pocăieşte devine un alt om, un om. Lumina lui Hristos luminează în sufletul lui şi el este un om bun“.
La Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei la Gârbău au participat numeroşi credincioşi şi un sobor ales de slujitori. La eveniment a fost prezent şi generalul în rezervă Aurel Litan, fostul şef al Jandarmeriei Cluj în calitate de fiu al satului, care şi-a exprimat bucuria prezenţei IPS Mitropolit Andrei, în localitatea sa natală. În Parohia Gârbău alături de biserica nouă cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ mai există o biserică mai veche, ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Slujbă arhierească la Oradea
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, Duminica după Botezul Domnului, când se prăznuieşte începutul propovăduirii Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul de iarnă ce are ca ocrotitori pe Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie, de la demisolul noii Catedrale Episcopale. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana“ al Catedralei Episcopale.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice duminicale, de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, PS Episcop Sofronie, pornind de la cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos de la finalul fragmentului scripturistic, „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor“, a subliniat importanţa pocăinţei ca stare permanentă de schimbare şi înnoire lăuntrică a omului, ce îl duce spre primirea darurilor celor veşnice şi netrecătoare în Împărăţia cerurilor.
„Lumina pe care Dumnezeu-Tatăl o trimite în lume este lumina pe care o are Tatăl împreună cu Fiul şi cu Duhul Sfânt, căci tot ceea ce este comun Tatălui este comun şi Fiului şi Duhului Sfânt. Lumina care a venit în lume ca să lumineze pe omul aflat în ţinutul şi în umbra morţii este lumina lui Dumnezeu, dar nu o lumină abstractă, nu o lumină impersonală şi rece, ci o lumină foarte personală, lumina Fiului lui Dumnezeu, o lumină pe care o au în comun cele trei persoane ale Preasfintei Treimi“, a spus PS Sofronie. „După Botez, Mântuitorul Iisus Hristos S-a dus în pustie şi a postit timp de patruzeci de zile, fiind ispitit ca om de satana şi, respingând ispitirile, îngerii lui Dumnezeu au venit să Îi slujească. Apoi începe Domnul Hristos propovăduirea, iar cuvântul cu care începe este: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor“. Evident că nu este vorba de o pocăinţă exterioară, din afară, care să însemne respectarea la literă a Legii, aşa cum făceau cei mai rigorişti dintre farisei, ci înseamnă o schimbare lăuntrică profundă, aşa cum şi Lumina lui Dumnezeu, Care a venit să ne mântuiască, strălucind în întuneric, nu este o lumină impersonală, ci este Însuşi Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, Care a venit să ne repare pe, noi, oamenii şi stricăciunea firii omeneşti, luându-Şi El Însuşi firea noastră omenească, în toate făcându-Se asemenea nouă, afară de păcat, pentru ca în adâncul suferinţelor umanităţii, direct şi personal, El cu lumina Lui să lucreze restaurarea firii omeneşti“, a arătat ierarhul.
„El, Lumina cea adevărată, vine şi ne învaţă pe toţi oamenii că trebuie să ne schimbăm felul de a fi, să ne schimbăm felul de a gândi, felul de a ne raporta la Dumnezeu, la noi înşine, la fraţii noştri, la lumea din jur. Să ne schimbăm pentru că Împărăţia cerurilor se apropie. El a venit să aducă Împărăţia cerurilor“, a mai spus PS Episcop Sofronie.
Slujire arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maici Domnului“, cunoscută şi cu denumirea de Catedrala istorică, din Municipiul Baia Mare. Slujirea ierarhului la început de an a avut loc potrivit unui obicei instituit în urmă cu mai mulţi ani. În cadrul Sfintei Liturghii teologul Radu Ioan Anton a fost hirotonit diacon pe seama acestei biserici.
„Acum 20 de ani, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a fost hirotinit aici. De aici şi-a început slujirea“, a spus parohul Andrei Costinaş, adăugând că la începutul fiecărui an ierarhul are o zi de slujire şi în această biserică. Lăcaşul de cult a fost construit în anul 1911 şi a fost resfinţit 100 de ani mai târziu. (Pr. Cristian Rus, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)