În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujiri arhiereşti în Duminica lui Zaheu
În Duminica a XXXII-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie s-a citit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca (cap. 19, vs. 1-10), în care se prezintă întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu Zaheu vameşul.
Credincioşii din Tilişca, judeţul Sibiu, au trăit o bucurie duhovnicească deosebită în Duminica a 32-a după Rusalii, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în istoricul locaş de cult din localitatea din Mărginimea Sibiului. Liturghia arhierească a fost o sărbătoare aparte pentru comunitatea din Tilişca, pentru că vizita IPS Mitropolit Laurenţiu a marcat şi împlinirea celor cinci ani de la târnosirea bisericii închinate Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Eforturile comunităţii de a restaura complet biserica ridicată la 1782 au fost considerabile, dar roadele sunt pe măsură, deoarece locaşul de cult este o podoabă a monumentelor istorice din Mărginimea Sibiului.
La slujba arhierească au participat: primarul comunei Tilişca, Dumitru Răceu, autorităţi locale şi oaspeţi. În soborul slujitor s-au aflat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, parohul Ioan Teşa şi slujitori ai sfintelor altare din parohiile din împrejurimi.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a tâlcuit Evanghelia duminicală, în care s-a prezentat întâlnirea vameşului Zaheu cu Mântuitorul Iisus Hristos. Părintele Mitropolit a vorbit credincioşilor despre chemarea spre cele sfinte, spre pocăinţă şi îndreptare, din această perioadă pregătitoare pentru întâmpinarea Postului Mare, numită şi perioada Triodului şi care va începe în duminica viitoare.
„Dorinţa lui Zaheu vameşul de a-L vedea pe Mântuitorul Iisus Hristos a fost atât de mare încât nimic nu l-a putut opri. A ieşit din mulţime, s-a dus înainte, s-a urcat în sicomor şi în linişte şi aşteptare a primit binecuvântarea de la Dumnezeu. Dorinţa Vameşului Zaheu o numim noi, teologii, «foame şi sete după Dumnezeu». Ne folosim de aceste două necesităţi, pentru că acestea sunt semne ale sănătăţii vieţii noastre, dar sunt lucruri absolut necesare pentru a trăi. Dacă nu mâncăm şi nu bem apă, murim. Având foamea şi setea după Hristos, i s-au împlinit toate“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. În continuarea predicii, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să urmeze la rândul lor foamea şi setea după Dumnezeu şi să vină la Sfântul Altar pentru a primi cuminecătura cu Hristos.
Ierarhul i-a felicitat pe credincioşii din Tilişca pentru ataşamentul şi dragostea lor faţă de Biserica străbună şi faţă de tradiţiile sfinte, iar mai apoi a oferit parohului Ioan Teşa distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici“, ca încununare a întregii activităţi pastoral-misionare din satul sibian, însumând peste 35 de ani de trudă la acest sfânt altar. Părintele Ioan Teşa i-a mulţumit ierarhului pentru distincţia oferită şi pentru vizita pastorală la Tilişca, oferindu-i ca dar din partea parohiei o icoană.
Ceremonia a continuat cu oferirea distincţiei „Crucea şaguniană pentru mireni“, economistului dr. Dumitru Teodor Banciu, fost primar al oraşului Sălişte, un binefăcător şi sprijinitor al activităţilor misionare ale Bisericii. Acesta i-a mulţumit ierarhului şi l-a asigurat că va rămâne în continuare un vrednic fiu al Bisericii.
Credincioşii au avut posibilitatea ca, la ieşire din sfântul locaş, să se închine la capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Credincioşii au fost binecuvântaţi şi au primit iconiţe ale ierarhului sfânt.
IPS Mitropolit Andrei la Rebra, Năsăud
Credincioşii din localitatea năsăudeană Rebra, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în straie populare, au luat parte la Liturghia oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Alături de ierarh, la sărbătoarea de la Rebra au fost prezenşi numeroşi clerici din cuprinsul Arhiepiscopiei şi din Protopopiatul Năsăud. După Sfânta Liturghie, preoţii care au slujit de-a lungul timpului în acest loc şi ctitorii bisericii trecuţi la cele veşnice au fost pomeniţi în cadrul unui Parastas. La final, ierarhul le-a împărţit tinerilor prezenţi la slujbă cărţi de rugăciuni.
IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioşilor despre pocainţă şi întoarcerea omului la Dumnezeu, pornind de la subiectul pericopei evanghelice a lui Zaheu: „Din această evanghelie tragem o învăţătură extraordinară, şi anume că din starea de apăsare, de chinuire sufletească nu ne poate scoate decât o pocăinţă sinceră şi adevărată, aşa cum a făcut Zaheu. Dacă e să definim pocăinţa, ne folosim de cuvintele Sfântului Ioan Damaschin, care spune: pocăinţa este întoarcerea cu lacrimi şi zdrobire de inimă, de la starea nefirească la starea firească şi de la diavol la Dumnezeu. Aceasta este pocăinţa. Un om rău devine un om bun“.
PS Gurie la Bârcea Mare
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Parohia Bârcea Mare, Protopopiatul Deva. Ierarhul a târnosit biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorulââ din localitatea Bârcea Mare. În cuvântul de învăţătură, PS Gurie a vorbit credincioşilor prezenţi despre apropierea omului de Dumnezeu. La final, ierarhul a oferit destincţia de iconom stavrofor pr. Pantelimon Târban pentru efortul depus în restaurarea bisericii, iar celor implicaţi în restaurarea sfântului lăcaş le-a oferit gramate de mulţumire.
Sărbătoare la Satu Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica din incinta Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt“ din municipiul Satu Mare, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, ocrotitorul şcolii teologice. Liceul a fost înfiinţat în urmă cu nouă ani, iar în prezent aici învaţă 540 de elevi în toate ciclurile de învăţământ, de la grădiniţă până la învăţământul liceal. (Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)