De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Slujiri arhiereşti în Duminica Ortodoxiei
În prima duminică din Postul Mare, a Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din Arad, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ din Caransebeş, iar Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara.
În fiecare an, Biserica Ortodoxă prăznuieşte, în duminica întâi din Postul Mare, triumful Ortodoxiei, al dreptei credinţe împotriva ereziilor, fiind amintite evenimentele din 11 martie 843 de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane şi au fost întărite hotărârile celor şapte Sinoade Ecumenice. În cele trei eparhii bănăţene, Timişoara, Arad şi Caransebeş, ierarhii au oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în catedralele chiriarhale ale mitropoliei. Cu această ocazie, credincioşii arădeni au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din municipiul Arad, pe Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenţi la slujbă despre importanţa acestei duminici, ca îndreptare a privirii spre Dumnezeu. În acest cadru este arătată însemnătatea iconomiei în exprimarea adevărului spiritualităţii creştine şi ortodoxe legată direct de viaţa religioasă a fiecăruia. Totodată este îndreptată atenţia spre aprofundarea teologiei icoanei. Prin cel de-al VII-lea Sinod Ecumenic şi prin Sinodul din 11 martie 843, se redeschide icoanei drumul spre Biserică. Cu acest prilej, s-a instituit Duminica Ortodoxiei, care anul acesta aproape coincide cu data iniţială. Prin Ortodoxie nu se înţelege numai dreapta credinţă, ci şi dreapta trăire a credinţei. Prin sfintele icoane, noi dăm mărturie despre dreapta credinţă, pe care o mărturisim nu doar prin cuvinte, ci mai ales cu fapta, aşa cum au procedat sfinţii - mucenici, mărturisitori, cuvioşi, împăraţi şi domnitori evlavioşi şi toţi ceilalţi amintiţi în cuprinsul Pastoralei, care au umplut calendarul Bisericii creştine răsăritene, precum şi Sfinţii 40 Mucenici din Sevastia, care în acest an sunt pomeniţi exact în Duminica Ortodoxiei, a amintit chiriarhul. În cadrul Sfintei Liturghii, s-a dat citire Scrisorii pastorale a Sfântului Sinod adresată clerului şi credincioşilor ortodocşi români de pretutindeni, cu ocazia sărbătorii Ortodoxiei şi a organizării colectei pentru Fondul Central Misionar, organizată pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române. La această mare sărbătoare a Ortodoxiei prăznuită la Catedrala arhiepiscopală au luat parte numeroşi credincioşi arădeni care s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Procesiune cu icoane la Caransebeş
Duminica Ortodoxiei a fost sărbătorită în mod deosebit la Caransebeş. Sărbătoarea a început printr-o procesiune de la Paraclisul episcopal „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu“ la Catedrala episcopală. Au participat elevi seminarişti, copii şi tineri din centrele de tineret ale episcopiei, din Reşiţa, Bocşa, Oraviţa şi Moldova Nouă, cu toţii purtând în mâini icoane. În continuare, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“. La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul Caransebeşului a hirotonit întru preot pe diaconul Mihăiţă Dicu şi în treapta diaconiei pe tânărul teolog Ioan Goloşie, amândoi urmând să slujească în parohii vacante din cuprinsul eparhiei. Din încredinţarea ierarhului, arhimandritul Constantin Timiş, vicar eparhial, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei. În încheiere, Preasfinţitul Părinte Lucian a vorbit credincioşilor prezenţi despre importanţa statorniciei în dreapta credinţă, pe care o dobândim având ca mijlocitori pe Sfinţii Părinţi şi împlinind tot ceea ce aceştia au hotărât la Sinoadele ecumenice.
„Prin procesiunea cu sfintele icoane, având alături elevii seminarişti şi tinerii de la centrele noastre de tineret, am sărbătorit şi la Caransebeş Duminica dreptei credinţe. Urmând învăţăturii Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al VII-lea ecumenic din anul 787 şi de la Sinodul din Constantinopol din anul 843, care au statornicit ca prima duminică a Postului Mare să fie închinată dreptei credinţe şi biruinţei Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor, în această sfântă zi, mai mult decât oricând, arătăm cinstire şi sfintelor icoane. Biruinţa Ortodoxiei din primul mileniu creştin se datorează mai ales vieţii, lucrării şi învăţăturii primilor creştini, dar şi Sfinţilor Părinţi de la Sinoadele ecumenice, care ne vor rămâne pentru totdeauna modele autentice de urmat. Pentru adevăraţii credincioşi ortodocşi, cinstirea sfintelor icoane, ferestre către Împărăţia lui Dumnezeu, se împleteşte cu preacinstirea Maicii Domnului, cu cinstirea sfinţilor care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac, a sfintelor moaşte şi a sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci. Să rămânem şi noi, asemenea sfinţilor din vechime, statornici în credinţă şi mulţumitori lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale, cele bogate“, a arătat PS Lucian.
Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană din Timişoara
Tot duminică, numeroşi credincioşi timişoreni au participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare de la Catedrala mitropolitană oficiată de Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, consilieri la Centrul eparhial şi slujitori ai sfântului lăcaş. La slujbă au luat parte şi un număr mare de studenţi şi profesorii de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, precum şi elevi de la clasele de teologie ale Liceului Pedagogic „Carmen Sylva“.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în treapta diaconiei pe teologul Marian Adrian Boriţoni, ce urmează a fi numit preot pe seama Parohiei Zolt, Protopopiatul Făget.
La momentul predicii, pr. Cristian Constantin, consilier economic al Arhiepiscopiei Timişoarei, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, amintind totodată credincioşilor de colecta pentru Fondul Central Misionar, organizată pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Facultăţii de Teologie din Timişoara, condus de pr. Laurian Popa.
În finalul slujbei, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi referitor la însemnătatea deosebită ce trebuie acordată Sfintelor Taine ale Bisericii, întrucât prin acestea ne împărtăşim de harul Duhului Sfânt şi prin ele dobândim arvuna vieţii celei veşnice. În acest sens, Preasfinţia Sa a evidenţiat importanţa trăirii şi împlinirii după Sfintele Canoane a Tainelor Bisericii, aşa cum ne învaţă Sfinţii Părinţi de la cele şapte Sinoade ecumenice.
Toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie, la ieşirea din catedrală, au primit gratuit un îndrumar de spovedanie, tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu)