Duminica a 25-a după Rusalii, a Samarineanului milostiv, împreună cu cea a Bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr, îi pregătesc duhovniceşte pe credincioşi pentru intrarea în Postul Crăciunului, o perioadă în care este simţită adevărata bogăţie, cea spirituală.
Ultima duminică dinaintea Postului Crăciunului i-a adunat pe credincioşii din Lunca Câlnicului, judeţul Braşov, la noua biserică din localitate, zidită în ultimii ani în cartierul de blocuri apărut în urma industrializării acestei zone pe timpul fostului regim. Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Sfântul Mucenic Sebastian“ a fost târnosită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, duminică, iar evenimentul a fost o sărbătoare deosebită pentru comunitatea din Lunca Câlnicului. Sute de credincioşi din localitate, dar şi din satele învecinate, au participat la sfinţirea bisericii şi la Sfânta Liturghie arhierească. În soborul de preoţi s-au aflat: protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, protopopul de Săcele, Sorin Şerban, parohul Sebastian Dumitru Aslău şi alţi slujitori ai altarului.
Lăcaşul de cult a fost uns la exterior cu Sfântul şi Marele Mir şi stropit cu apă sfinţită. La interior, ierarhul a oficiat rânduiala de zidire a Sfintei Mese, în piciorul căreia a aşezat moaşte, apoi a îmbălsămat şi împodobit altarul de jertfă. IPS Mitropolit Laurenţiu a stropit interiorul cu apă sfinţită şi i-a binecuvântat pe preoţi şi credincioşi.
A urmat Sfânta Liturghie, oficiată la noul sfânt altar. Răspunsurile liturgice au fost date de corul de tineri al bisericii, iar la final, parohul a fost hirotesit iconom şi a primit brâul roşu din partea ierarhului, ca semn de preţuire pentru întreaga activitate pastoral-misionară din Parohia Lunca Câlnicului II. Acte de cinstire au primit: Adunarea şi Consiliul parohiale, primarul Todorică Constantin Şerban şi Consiliul local din comuna Prejmer.
Mireasă a lui Hristos
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia duminicii, în care se prezintă Pilda Samarineanului milostiv. Ierarhul a explicat credincioşilor că această duminică, împreună cu cea a Bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr, îi pregătesc duhovniceşte pe credincioşi pentru intrarea în Postul Crăciunului, o perioadă în care este simţită adevărata bogăţie, cea spirituală. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat, apoi pe paroh şi pe credincioşi pentru finalizarea lucrărilor de zidire şi pentru prezenţa lor la sfintele slujbe.
„Credincioşii de aici au aşteptat mult timp această biserică aproape de locuinţele lor, pentru că în Lunca Câlnicului mai exista o biserică veche. În acest cartier, slujbele religioase erau oficiate într-o clădire din apropiere, unde exista o grădiniţă. Vom aştepta perioada de pregătire pentru înfrumuseţare prin pictură, pentru ca mai apoi să venim să o dăruim lui Hristos, ca o mireasă a Lui“, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.
Ca semn de preţuire şi de mulţumire, preotul Sebastian Dumitru Aslău i-a oferit ierarhului o icoană a Sfântului Mucenic Sebastian şi o icoană a Sfântului Laurenţiu, împreună cu mulţumirile comunităţii pentru vizita efectuată în parohie. În viitorul apropiat, la noua biserică din Lunca Câlnicului vor începe şi lucrările de pictură şi de înfrumuseţare interioară.
Sărbătoare în Parohia Războieni, Alba
Parohia Războieni a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a-l întâmpina pe Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Ierarhul a fost prezent în mijlocul credincioşilor din localitate pentru a oficia Sfânta Liturghie şi pentru a binecuvânta lucrările de reparaţii efectuate la biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a rostit şi un cuvânt de învăţătură, în care a detaliat, pornind de la pilda Samarineanului milostiv, diferitele aspecte ale iubirii faţă de aproapele nostru.
Biserica Parohiei Războieni a fost construită în anul 1911. Din cauza deteriorării suferite în ultimii ani, au fost necesare mai multe lucrări de reparaţii: schimbarea acoperişului, a faţadei bisericii şi a instalaţiei electrice, precum şi pregătirea pentru pictură în tehnica fresco.
Liturghie arhierească la Mierlău, Bihor
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Mierlău, Protopopiatul Oradea, fiind întâmpinat cu multă bucurie de comunitatea dreptmăritoare din localitate. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, în sobor de preoţi şi diaconi. După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură. „Pericopa evanghelică pe care au auzit-o acum, în cea de-a douăzeci şi cincea Duminică după Rusalii, a samarineanului milostiv, ne aminteşte tuturor creştinilor de datoria pe care o avem de a-L iubi nu numai pe Dumnezeu, din toată inima, din tot cugetul nostru, din toată puterea noastră, din toată fiinţa noastră, ci şi pe aproapele nostru, pe fratele nostru aflat în suferinţă, care are nevoie de dragostea noastră, transpusă în fapte de milostenie“, a spus PS Sofronie.
Astfel, „samarineanul milostiv este modelul omului bun, care îl iubeşte şi îl ajută pe semenul său aflat în nevoi. Din punct de vedere duhovnicesc, dincolo de chipul, de înfăţişarea samarineanului celui milostiv, care dovedeşte cu adevărat că îşi iubeşte aproapele, mai mult decât cei de la care am aştepta să facă acest lucru, ajutându-l atunci când este în încercare, vedem ascuns în chipul călătorului străin pe Cel Care este cu adevărat bun şi milostiv, Fiul lui Dumnezeu înomenit, Domnul nostru Iisus Hristos, Cel Care a venit în lume şi Şi-a luat fire omenească, făcându-Se întru toate asemenea nouă, afară de păcat, pentru ca pe noi, oamenii, noi cei căzuţi între tâlharii păcatelor şi patimilor şi lăsaţi abia vii, să ne vindece, să ne readucă la viaţă“, a spus ierarhul.
Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, i-a mulţumit ierarhului pentru dragostea părintească pe care o arată neîncetat preoţilor şi credincioşilor din cuprinsul întregii eparhii a Oradiei. Pr. Dorel Octavian Rus a făcut o scurtă prezentare a istoriei localităţii Mierlău, subliniind existenţa şi dăinuirea peste veacuri a românilor ortodocşi pe aceste meleaguri, încă din cele mai vechi timpuri.
Parohul Corneliu Florin Pele, instalat în Parohia Mierlău în urmă cu un an şi două luni, a mulţumit ierarhului pentru prezenţa la Sfânta Liturghie în mijlocul comunităţii din Mierlău şi credincioşilor pentru dragostea cu care l-au înconjurat de la începutul misiunii sale în parohie. Ierarhul i-a felicitat la final pe preot şi pe credincioşi.
Liturghie arhierească la Sydney, Australia
În Duminica a XXV-a după Rusalii, Preasfinţitul Petroniu, alături de Preasfinţitul Mihail, Episcopul Australiei şi Noii Zeelande, au săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Sydney, Australia, biserică unde este paroh Vasile Prunduş.
Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ a luat fiinţă în anul 2003, la iniţiativa unui grup de români ortodocşi stabiliţi în Sydney, sub coordonarea pr. Vasile Prunduş. Primul serviciu religios s-a săvârşit la sărbătoarea Învierii Domnului în aprilie 2003. La început, slujbele religioase s-au săvârşit în holul parohiei ortodoxe ucrainiene din Sydney. Din cauza unor factori externi, credincioşii parohiei româneşti au fost nevoiţi să caute altă locaţie pentru săvârşirea serviciilor religioase. Slujbele au fost săvârşite în alte două locaţii oferite de Biserica Catolică.
Pe 23 iunie 2008, după cinci ani de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Sydney, s-a reuşit cumpărarea unei proprietăţi pentru parohie. Cu contribuţia credincioşilor din parohie s-a amenajat capela parohială în care au loc slujbele bisericeşti. În anul 2010 a fost demarat proiectul de ridicare a bisericii şi a unui centru cultural.
Piatra de temelie în Parohia Rus, Maramureş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a liturghisit şi a predicat în Parohia Rus, Protopopiatul Baia Mare. După Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârşit slujba de sfinţire a pietrei de temelie pentru o nouă biserică cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Noua biserică este necesară, întrucât Parohia Ortodoxa alcătuită din 377 de credincioşi a pierdut în proces, în urmă cu 10 ani biserica veche, care a revenit Parohiei Greco-Catolice, alcătuită din 244 de suflete. De atunci, s-a slujit alternativ în biserica veche. Slujirea alternativă nu este o soluţie pe termen lung, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, precum şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul dorind ca fiecare comunitate să aibă propriul lăcaş de cult. Parohul Vasile Tarta, care a construit şi o nouă casă parohială, a fost distins cu rangul de iconom. La slujbă a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu, şi primarul comunei Dumbraviţa, Felician Ciceu. La întoarcere spre reşedinţa episcopală din Baia Mare, PS Iustin Sigheteanul a vizitat biserica din Parohia Dumbrăviţa, în incinta căreia se construieşte o nouă şi monumentală clopotniţă. (Pr. Florin Croitoru, pr. Cristian Rus, Arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ)