„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Slujiri arhiereşti în Duminica Sfântului Grigore Palama
În duminica a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigorie Palama, credincioşii au primit îndemnul să caute vindecarea sufletească, pe lângă cea trupească, astfel încât să se pregătească aşa cum se cuvine de întâmpinarea Prăznicului Învierii Domnului.
Credincioşii din comuna Aţel, judeţul Sibiu, au primit vizita pastorală a Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Treime“ din satul apropiat de oraşul Mediaş şi l-a hirotonit şi instalat pe noul paroh de la Aţel, părintele Inocenţiu Cândea. Credincioşii din sat şi din împrejurimi au umplut locaşul de cult şi s-au împărtăşit în număr mare cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Pe lângă hirotonia noului paroh, credincioşii din Aţel au avut posibilitatea să participe şi la hirotonia întru diacon a teologului Marius Tofan. În soborul slujitor s-au aflat consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Nicolae Rusu, protopopul de Mediaş, Ovidiu Găban, şi mai mulţi foşti parohi de la Aţel, între care şi preotul Nicolae Clinciu, în prezent slujitorul comunităţii din satul învecinat, Brateiu. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi, iar tinerii din localitate au îmbrăcat costumele populare specifice zonei.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor despre Evanghelia duminicală, a vindecării slăbănogului din Capernaum, iar mai apoi le-a prezentat drumul duhovnicesc pe care îl parcurgem în Postul Mare spre măreţul praznic al Învierii Domnului.
„Duminica aceasta ne arată un lucru foarte important. Minunea pe care a făcut-o Mântuitorul Iisus Hristos vindecând pe paralitic ne arată nouă legătura dintre păcat şi boală. Întâi de toate, Mântuitorul a admirat şi a binecuvântat stăruinţa acestor patru oameni care l-au luat pe paralizat pentru a-l aduce în faţa Învăţătorului. N-au reuşit din cauza mulţimii aflate în casă, au dat la o parte acoperişul şi l-au coborât în faţa Mântuitorului Iisus Hristos. Binecuvântarea dată de Mântuitorul a creat o neînţelegere în mintea celor prezenţi: «Iertate îţi sunt ţie păcatele!». Numai Dumnezeu putea ierta păcatele, iar ei nu credeau că Mântuitorul era Fiul lui Dumnezeu. De aceea le-a dat o lecţie şi le-a dovedit că este Dumnezeu adevărat, vindecând pe paralizat. Nu a fost doar o mărturisire a dumnezeirii Sale, sau o încercare de a câştiga popularitate, ci pentru a transforma îndoiala poporului şi a unora dintre ucenicii Săi în certitudine, în credinţă şi au mărit apoi pe Dumnezeu. Reţinem că dacă dorim să ne vindecăm trupeşte, trebuie să facem o curăţire sufletească, iar acum, în post, o facem prin Taina Spovedaniei“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
A urmat ceremonia de instalare a noului paroh, Inocenţiu Cândea, care a preluat lucrarea pastoral-misionară din Aţel de la părintele Nicolae Clinciu. Misiunea noului paroh este complexă, mai ales că în localitatea sibiană se află în construcţie o biserică nouă, care necesită urgent finalizarea unor lucrări, iar în sat mai există două biserici vechi.
Noul paroh a primit de la ierarh Evanghelia, Crucea şi cheia, simbolizând misiunea sa de a predica enoriaşilor Cuvântul lui Dumnezeu, de a le sfinţi vieţile şi de a pătrunde în tainiţele sufletelor spre a le aduce mai aproape de Hristos. Ierarhul a explicat semnificaţia înmânării acestora şi, apoi, l-a îndemnat pe noul paroh să fie conştient de misiunea sa pastorală, dar şi de angajamentul luat de a finaliza biserica nouă, aflată în risc de a se degrada în faţa intemperiilor.
Paroh nou la Brateiu
În aceeaşi zi, IPS Mitropolit Laurenţiu a poposit în localitatea vecină Brateiu, pentru a-l instala pe noul paroh Nicolae Clinciu. Credincioşii, împreună cu autorităţile locale au pregătit momentul ca o adevărată sărbătoare, un moment istoric pentru sat, aşa cum a spus la eveniment primarul comunei, Elena Marian. Tinerii îmbrăcaţi în costume populare l-au întâmpinat pe ierarh cu pâine şi sare, oferindu-i flori şi urându-i bun-venit. Împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Părintele Mitropolit a oficiat în biserica parohială o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare, precum şi un Parastas pentru regretatul slujitor al acestei comunităţi, părintele Emanoil Chişiu, trecut recent la cele veşnice.
În cadrul ceremoniei de instalare, ierarhul i-a oferit noului paroh Evanghelia, Crucea şi cheia locaşului de cult şi l-a îndemnat să trudească zilnic la mântuirea noilor enoriaşi. Părintele Nicolae Clinciu a făgăduit la acest moment festiv că se va strădui a sădi cuvântul lui Dumnezeu în sufletele tuturor credincioşilor din noua sa parohie.
IPS Mitropolit Andrei la Ocna Dej
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Ocna Dej II, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, între care s-a aflat şi Ioan Buftea, protopopul Dejului.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a amintit legătura păcatului cu boala, cu prilejul citirii pericopei evanghelice a vindecării slăbănogului din Capernaum: „Domnul Hristos este cel ce ne tămăduieşte şi sufleteşte şi trupeşte. Iar Sfântul Macarie cel Mare, gândindu-se la modul în care Domnul Hristos ne însănătoşeşte sufleteşte, zice că sufletul are patru funcţii: raţiune, sentiment şi voinţă, la care se adaugă conştiinţa. Toate acestea sunt slăbănogite şi încercăm să le tămăduim şi ni le tămăduieşte Domnul Hristos în Postul Mare dacă luăm perioada aceasta în serios şi încercăm să ne reabilităm sufleteşte“.
Cu ocazia prezenţei în Parohia Ocna Dej II, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi ca în această perioadă să postească şi să se pregătească aşa cum se cuvine de întâmpinarea Prăznicului Învierii Domnului: „Iubiţi credincioşi, vă urăm ca toată lucrarea aceasta să o faceţi cu râvnă şi să ajungeţi la Sfintele Paşti cu multă bucurie!“. Ierarhul a săvârşit şi o hirotonie întru preot iar, la final, i-a oferit parohului Dan Toşa, distincţia de iconom.
Slujire arhierească la Zlatna
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în biserica monument-istoric din Parohia Zlatna II, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfinţii Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi Elena“, unde a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit cuvântul de învăţătură. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot pe diaconul Ovidiu Domşa, pe seama Parohiei Almaşul Mare.
IPS Arhiepiscop Irineu i-a încurajat pe cei prezenţi să meargă cu curaj şi demnitate pe calea Postului şi să înainteze în orice lucru bun, inclusiv în credinţă, prin perseverenţă.
Biserica monument-istoric a fost ctitorită în anul 1424. În privinţa stilului arhitectonic, ea îmbină elemente de natură gotică şi romanică, păstrând, totodată, importante elemente din pictura murală a secolelor XV-XVI. De-a lungul timpului biserica a suferit modificări, a fost prelungită prin adăugirea unui altar, iar pe laturile de nord şi sud i s-au adăugat două abside. În decursul anilor, ea a fost restaurată şi dotată cu cele necesare pentru o bună slujire, fiind resfinţită în anul 1999. Slujitor la altarul acestui locaş de închinare şi îndrumător pentru comunitatea dreptcredincioşilor este părintele Viorel Porcar.
Sărbătoare la Mănăstirea „Sfânta Cruce“ Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat, în Duminica Sfântului Grigore Palama, la Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Oradea, cel mai mare aşezământ monahal de monahii din cuprinsul Episcopiei Oradiei şi din întreaga Câmpie de Vest. Ierarhul a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în biserica mare a mănăstirii, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, în prezenţa obştii monahale şi a unui mare număr de credincioşi.
După citirea celor două pericope evanghelice rânduite, de la Sfinţii Apostoli şi Evanghelişti Marcu şi Ioan, PS Sofronie a tâlcuit învăţăturile duhovniceşti ce se desprind din acestea, subliniind legătura dintre textele scripturistice şi teologia Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. De asemenea, a subliniat faptul că Dumnezeu este Singurul Care vindecă, Care dezleagă şi Care iartă păcatele oamenilor.
„Teologia schimbării la faţă, a transfigurării, stă la baza operei teologice a Sfântului Grigorie Palama, mare dascăl al Bisericii şi ierarh, care ne învaţă că putem ajunge, încă din viaţa pământească, la cunoaşterea Dumnezeului Celui Viu şi Adevărat, prin energiile dumnezeieşti necreate care ţâşnesc din Dumnezeu şi care au strălucit în Domnul nostru Iisus Hristos. Prin energiile dumnezeieşti necreate, despre care a scris Sfântul Grigorie Palama, Mântuitorul Iisus Hristos l-a vindecat pe slăbănogul din Capernaum. De aceea, în cuvintele simple ale Sfintei Evanghelii, Biserica ne pune înainte în această duminică o teologie adâncă, profundă, învăţătura de credinţă a frumuseţii şi splendorii Bisericii noastre Ortodoxe, Biserica slavei, pentru că în Biserica Ortodoxă teologia cea adevărată privitoare la energiile dumnezeieşti necreate este nu doar propovăduită, mărturisită, ci trăită în viaţa duhovnicească de zi cu zi a Bisericii“, a spus PS Episcop Sofronie.
În cadrul slujbei, la Ectenia pentru cei adormiţi au fost pomeniţi toţi ierarhii care au arhipăstorit de-a lungul vremii în ţinutul Bihorului, trecuţi la cele veşnice.
Edificarea Mănăstirii „Sfânta Cruce“ a început în anul 1992, la iniţiativa vrednicului de pomenire Episcop Vasile Coman al Oradiei, lucrările fiind încredinţate monahiei Mina Bădilă. În 1993 a fost adusă, din satul Corbeşti, judeţul Bihor, prima bisericuţă de lemn, monument istoric, datând de la începutul secolului al XVIII-lea. Au fost zidite, apoi, pe lângă numeroase corpuri de chilii şi clădiri anexe, o biserică mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ şi alte patru paraclise cu diferite hramuri, în total şase sfinte altare târnosite, în ultimii ani, de PS Episcop Sofronie al Oradiei.
PS Gurie în Parohia Feregi, Deva
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a Parohiei Feregi din Protopopiatul Deva. Ierarhul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în care a arătat că a doua Duminică a Postului Sfintelor Paşti este închinată cinstirii Sfântului Grigorie Palama, ca întărire şi pecetluire a proclamării dreptei credinţe din prima Duminică a Postului Mare, a Ortodoxiei. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în treapta preoţiei pe diaconul Alin Nicuşor Popovici, care va păstori credincioşii din Parohia Petrila I, din cadrul Protopopiatului Petroşani.
Slujire arhierească la Sighetu Marmaţiei
Catedrala „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Sighetu Marmaţiei a fost neîncăpătoare la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Aşa cum a observat ierarhul, la slujbele oficiate în acest locaş de cult, credincioşii sunt prezenţi de fiecare dată în număr foarte mare: „Sunt în număr mare pentru că sunt creştini, poporul român este un popor creştin, iar societatea românească este o societate creştină. Oricât ar încerca unii să descreştineze societatea românească, Biserica Ortodoxă Română îşi face datoria pentru că este mamă“. Parohia Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Sighetu Marmaţiei a fost înfiinţată în anul 1922. Biserica a fost construită între 1984-1998. (Pr. Florin Croitoru, pr. Cristian Rus, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş, Oana Rusu)