Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujiri arhiereşti în Duminica Sfântului Grigorie Palama
În Duminica a 2-a din Postul Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama, ierarhi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie în catedrale eparhiale şi în cadrul comunităţilor vizitate, rostind cuvinte de învăţătură în care au tâlcuit pasajele evanghelice rânduite, subliniind şi contribuţia sfântului pomenit la îmbogăţirea tezaurului credinţei ortodoxe.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Altarul amenajat la „Baldachinul Sfinţilor” din apropierea Catedralei Patriarhale.
În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre învăţăturile pe care Sfântul Ierarh Grigorie Palama le-a lăsat Bisericii: „Sfântul Grigorie Palama a explicat că Dumnezeu cel veşnic rămâne inaccesibil în Fiinţa Lui, dar Se face cunoscut prin lucrările sau energiile Sale. El a vorbit permanent despre lumina care îi însoţeşte pe cei care cred în Lumină şi vor să fie fii ai Luminii. Această sărbătoare ne invită pe toţi la un drum către lumină”.
Parohia Lazuri, judeţul Dâmboviţa
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Lazuri din judeţul Dâmboviţa, se arată pe site-ul arhiepiscopiatargovistei.ro.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre sensul duhovnicesc al tainei suferinței, evidenţiind învăţăturile Evangheliei zilei şi importanța doctrinei Sfântului Grigore Palama, care a sistematizat învățătura despre energiile necreate, ne-a transmis Biroul de presă al Eparhiei Târgoviștei.
Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul său, ierarhul a subliniat aspecte din învăţăturile Sfântului Grigorie Palama: „Sfântul Ierarh Grigorie Palama a fost vieţuitor în Muntele Athos şi a practicat rugăciunea continuă, îndemnându-ne şi pe noi să ne unim mintea cu inima. Prin rugăciunea stăruitoare coboară harul lui Dumnezeu şi ne învăluie în lumina cea necreată, încât putem să Îl vedem pe Dumnezeu cu mintea şi, mai ales, cu inima noastră”.
Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre datoria pe care o avem de a cerceta pe cei aflați în suferință: „Trebuie să facem rugăciuni pentru cei bolnavi, să ne aflăm în comuniune şi solidaritate cu cei suferinzi. A te ruga pentru vindecarea bolnavului este mai presus de orice înţelegere, pentru că acest lucru presupune disponibilitatea şi iubirea pentru vindecarea semenului”.
Parohia Podu Lacului, judeţul Vrancea
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Podu Lacului din judeţul Vrancea, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoş Olteanu.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre credinţa prietenilor slăbănogului: „După ce l-au convins pe slăbănog să accepte gestul lor de ajutorare, ei nu s-au lăsat până când nu și-au pus planul în aplicare. Nu s-au limitat doar la compătimirea verbală, ci au purces la concretizarea milei în fapta cea bună. Datorită credinţei lor, Domnul Hristos l-a tămăduit pe acesta de boala păcatului, apoi și de paralizie”.
Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre importanţa slujirii aproapelui: „Când punem suferinţa aproapelui mai presus de suferinţa noastră, urcăm de la scopurile noastre personale la iubirea ziditoare, vindecătoare, şi din neputincioşi, prin activarea credinţei, se declanşează în noi disponibilitatea ajutorului faţă de aproapele. Credinţa aprinde jarul credinţei lăuntrice, care îi cuprinde în primul rând pe cei neputincioşi şi singuri”.
Mănăstirea Crângu, judeţul Teleorman
Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, a săvârşit Sfânta Liturghie în sânul obştii mănăstirii teleormănene Crângu, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre sensurile duhovniceşti ale vindecării slăbănogului: „În Evanghelia de astăzi primim îndemnul la pocăinţă. Mântuitorul i-a spus că i se iartă păcatele. Înţelegem din aceasta că păcatele erau cele care au adus asupra slăbănogului suferinţa. Cel mai adesea, păcatele sunt cauza neputinţelor trupeşti. De aceea, se cuvine să înlăturăm cauza prin spovedanie”.
După tradiţie, în această duminică, prima după praznicul Bunei Vestiri, icoana Maicii Domnului „Axioniţa”, care se află în tezaurul mănăstirii, a fost purtată în procesiune în jurul bisericii aşezământului monahal.
Parohia Sălcioara, judeţul Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor parohiei tulcene Sălcioara, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro. Ierarhul i-a binecuvântat pe credincioșii parohiei și a rostit un cuvânt de învățătură.