De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujiri arhiereşti în Duminica Sfântului Ioan Scărarul
În Duminica a patra a Postului Sfintelor Paşti, a Sfântului Ioan Scărarul, la Sfânta Liturghie, credincioşii au fost îndemnaţi să înainteze în urcuşul duhovnicesc al postului, cu multă credinţă, spre marea sărbătoare a Învierii Domnului. La Ohaba, în judeţul Alba, precum şi în întreaga Episcopie a Oradiei, s-a oficiat slujba Parastasului la şapte ani de la trecerea la cele veşnice a Episcopului Ioan Mihălţan al Oradiei.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica a patra a Postului Mare în Biserica „Buna Vestire“ din Sibiu. Vizita arhierească a prefaţat hramul uneia dintre cele mai vechi biserici ale românilor din Sibiu, cunoscută tuturor drept „Biserica de pe groapă“, datorită locului unde s-a permis comunităţii româneşti să îşi ridice primul locaş de închinare la 1788. Vechea catedrală a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna a fost arhiplină la Sfânta Liturghie arhierească, mulţi dintre credincioşi primind împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În soborul slujitor s-au aflat pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, precum şi cei trei preoţi de la biserica sibiană, Constantin Mitea, Ilie-Horia Arseniu şi Vasile Cheslerean. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial.
Vindecarea sufletească şi trupească
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre popasul duhovnicesc din a patra duminică a Postului Mare, în care învăţăm că Dumnezeu este Cel care ne aduce vindecare sufletească şi trupească în urcuşul nostru către El: „În această duminică vedem cum Mântuitorul a vindecat un copil demonizat al unui tată disperat. Observăm că, în prima parte a Postului Mare, toate sunt îndreptate spre vindecarea noastră sufletească. Această lucrare are un caracter subiectiv, iar de acum înainte vom auzi vestirile făcute de Mântuitorul Iisus Hristos despre Pătimirile Sale. Evanghelia de astăzi este la mijlocul urcuşului duhovnicesc şi ne mai arată un singur lucru, că avem un mare duşman, pe diavolul. Acesta, atât de mult poate să-şi pună în aplicare viclenia lui, pentru că el nu are putere de la sine, încât îl determină pe om să conlucreze cu el, să semneze cu el un pact. Poate intra în om şi o persoană poate deveni posedată de diavolul. Însă, nu partea negativă ne-o arată Evanghelia de astăzi ca pilduitoare, ci mai ales faptul că, deşi ucenicii n-au putut să-l vindece pe copilul demonizat, să-l alunge pe diavolul, totuşi avem atâta putere de la Dumnezeu, încât, prin post şi rugăciune, şi cei mai aprigi demoni care doresc să intre în viaţa noastră sau să stea pe lângă noi, sunt alungaţi“.
IPS Mitropolit Laurenţiu a amintit că Sfinţii Părinţi vorbesc despre vindecarea acestui copil ca despre un chip al pregătirii omului pentru Hristos, al pregătirii catehumenilor din aceea perioadă: „Şi noi suntem astăzi învăţăcei în şcoala lui Hristos. În momentul în care Hristos l-a certat pe demon şi duhul necurat a ieşit, tânărul a căzut ca mort şi toată lumea credea că era mort. Atunci, Mântuitorul l-a luat de mână şi l-a dat tatălui său. Este o imagine a morţii şi învierii împreună cu Hristos, a transformării noastre, a convertirii pe care fiecare dintre noi o putem face. Mereu trebuie să fim într-o stare de disponibilitate faţă de Dumnezeu, cu rugăciune fierbinte ca El să se milostivească şi să întărească neputinţele noastre, vindecând întâi sufletul şi apoi alinând suferinţele care vin asupra noastră, datorită păcatelor noastre şi greutăţilor vieţii“, a spus ierarhul.
Mai apoi, Părintele Mitropolit le-a vorbit credincioşilor despre eforturile depuse în această perioadă de reprezentanţii organizaţiilor creştine şi ai centrelor eparhiale de a sensibiliza opinia publică asupra numărului foarte mare de avorturi. Marşul pentru viaţă, a spus ierarhul, a amintit tuturor că numărul copiilor ucişi în pântecele mamelor în ultimii 25 de ani este mai mare decât al populaţiei actuale. În final, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe credincioşi cu ocazia hramului şi pe preoţii slujitori pentru activitatea pastoral-misionară. Mulţumirile din partea comunităţii şi a preoţilor slujitori au fost transmise de părintele Constantin Mitea. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la capul Sfântului Andrei Şaguna, păstrate într-o raclă ce a fost adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Slujire arhierească la Ohaba, Alba
Vrednicul de pomenire Episcop Ioan Mihălţan a fost comemorat duminică, 22 martie, în satul natal Ohaba din Arhiepiscopia Alba-Iuliei, cu ocazia împlinirii a şapte ani de la trecerea sa la cele veşnice. Slujba Parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, la mormântul Episcopului Ioan Mihălţan. Înainte de slujba de pomenire, cei doi ierarhi au săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Ohaba, ocrotită de „Sfântul Nicolae“.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Evangheliei, IPS Arhiepiscop Irineu a vorbit despre viaţa şi învăţătura Sfântului Ioan Scărarul.
Ierarhul a adus în atenţia creştinilor prezenţi lucrarea marelui ascet numită „Scara Paradisului“, precum şi faptul că drumul spre desăvârşire nu este uşor; el cere responsabilitate, seriozitate, un efort susţinut şi multă rugăciune.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vorbit despre personalitatea regretatului Episcop Ioan Mihălţan şi a rememorat câteva întâlniri pe care le-a avut cu acesta încă de pe vremea când era preot în Ohaba, enumerând şi câteva virtuţi ale sale. După Sfânta Liturghie, în curtea bisericii, a fost dezvelită o placă comemorativă, realizată în memoria episcopului Ioan Mihălţan.
Momentul spiritual a adunat, într-un număr foarte mare, credincioşi din localitate, dar şi pelerini din alte colţuri ale ţării, foşti ucenici ai Preasfinţitului Ioan, fii ai satului, precum şi autorităţi locale şi judeţene. Cu ocazia acestui eveniment, la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei a fost reeditată lucrarea „Experienţe pastorale“ a Preasfinţitului Ioan Mihălţan, în care sunt prezentate experienţele ierarhului în parohie, ca paroh, şi apoi ca profesor de teologie şi Episcop al Oradiei.
Preasfinţiul Ioan Mihălţan s-a născut pe 27 septembrie 1926, în localitatea Ohaba, din judeţul Alba. În anul 1951, după terminarea studiilor, a fost hirotonit preot celibatar de Mitropolitul Nicolae Bălan pentru capela Institutului Teologic din Sibiu. La insistenţele sale, contrar dorinţei mitropolitului şi a profesorilor care-l doreau la Sibiu, a fost numit preot în satul său natal, Ohaba, unde a desfăşurat o importantă activitate pastoral-misionară timp de aproape 40 de ani.
În anul 1990 a fost chemat de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Coman al Oradiei, Bihorului şi Sălajului, la slujirea întru arhiereu-vicar la Oradea. După trecerea la cele veşnice a episcopului Vasile Coman, a fost ales episcop titular al Episcopiei Oradiei, la 24 septembrie 1992, pe care a condus-o cu devotament şi pricepere până în 2007, când s-a pensionat, din motive de sănătate. A trecut la cele veşnice un an mai târziu pe 17 martie, după o grea suferinţă.
PS Sofronie la Catedrala cu Lună
În Duminica a patra din Postul Păresimilor, a Sfântului Ioan Scărarul, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“, Biserica cu Lună din Oradea, vechea Catedrală Episcopală a Oradiei, monument istoric, unde au fost întronizaţi toţi episcopii Oradiei de la reactivarea Episcopiei Oradiei, în 1920, şi care este şi necropolă episcopală. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al catedralei.
În predica rostită după citirea celor două fragmente scripturistice de la Sfinţii Evanghelişti Marcu şi Matei, PS Sofronie a conturat personalitatea Sfântului Ioan Scărarul şi a prezentat opera sa de căpătâi, „Scara Raiului“, evidenţiind şi frumuseţea învăţăturilor duhovniceşti ce se desprind din cele două pericope evanghelice ce s-au citit în această duminică: „În urcuşul nostru duhovnicesc spre Sfânta şi Luminata Înviere a Mântuitorului Iisus Hristos, Biserica a aşezat duminica de astăzi, a patra a Sfântului şi Marelui Post, sub semnul Sfântului Cuvios Ioan Sinaitul, cel care a scris „Scara Raiului“, cunoscut în istoria literaturii vechi bisericeşti şi sub numele de Sfântul Ioan Scărarul sau Climax, în limba elină“.
Această carte, „alcătuită din treizeci şi trei de capitole, după numărul celor treizeci şi trei de ani pe care Mântuitorul Iisus Hristos i-a petrecut pe pământ, şi care se numeşte «Scara Raiului»“ este „una dintre cele mai folositoare cărţi duhovniceşti, cunoscută de toate generaţiile de creştini ortodocşi, din vremea în care a trăit sfântul şi a scris-o şi până în zilele noastre“, a spus PS Sofronie.
Ierarhul a subliniat că urcuşul duhovnicesc nu este rezervat doar călugărilor: „Lucrarea aceasta ne priveşte pe toţi, deopotrivă monahi şi mireni, pentru că toţi vrem să ajungem în Rai, iar pentru aceasta toţi trebuie să urcăm pe o scară ce duce la cer, să împlinim un urcuş duhovnicesc, numit de Părintele Cleopa «Urcuş spre Înviere», într-o carte foarte frumoasă a sa, urcuş pe care suntem datori să îl împlinim în toată viaţa noastră, dar mai ales, an de an, în timpul Postului Mare, atunci când, luând distanţă de răutăţile noastre, de păcatele noastre, de neîmplinirile noastre, avem răgaz mai mult pentru introspecţie, pentru a ne pregăti să ne mărturisim păcatele, pentru a ne distanţa de răutăţile şi de patimile noastre şi a încerca să creştem duhovniceşte, să urcăm pe Scara Raiului“.
PS Sofronie a amintit că postul este un exerciţiu ascetic prin excelenţă şi o piatră de încercare a credinţei, fapt întărit de pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Marcu, cu privire la vindecarea, prin credinţă, a unui tânăr lunatic: „Credinţa, deci, este virtutea de care avem nevoie, în orice zi a vieţii noastre, dar mai ales acum în vremea Sfântului şi Marelui Post, pentru a-l parcurge aşa cum se cuvine, ca să avem cât mai mult spor duhovnicesc“.
Pomenirea Episcopului Ioan Mihălţan
În cadrul slujbei, la Ectenia pentru cei adormiţi s-au înălţat rugăciuni pentru odihna sufletelor tuturor ierarhilor care au arhipăstorit în ţinutul Bihorului, fiind pomenit în mod special Episcopul de pioasă memorie Ioan Mihălţan al Oradiei, la împlinirea a şapte ani de la trecerea sa la cele veşnice. PS Sofronie a hirotonit pe tânărul teolog Bogdan-Ionuţ Feher întru diacon pe seama Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Voivozi de Şimian, Protopopiatul Marghita.
După Sfânta Liturghie, ierarhul şi soborul slujitor au săvârşit slujba Parastasului pentru pomenirea Episcopului Ioan Mihălţan al Oradiei, la împlinirea a şapte ani de la trecerea sa la cele veşnice.
La final, pr. Teodor Cristea a rostit un cuvânt de mulţumire din partea clerului şi credincioşilor Bisericii cu Lună pentru prezenţa şi slujirea Chiriarhului Oradiei la Sfânta Liturghie în vechea catedrală a Bihorului.
În această duminică, cu binecuvântarea PS Sofronie, Episcopul Oradiei, o delegaţie din partea Episcopiei Oradiei a participat, la Ohaba, în Arhiepiscopia Alba-Iuliei, unde este înmormântat Episcopul Ioan Mihălţan, la slujba de pomenire.
PS Gurie la Deva
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în biserica cu hramul „Bunavestire“ din Parohia Deva II, Protopopiatul Deva. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul potrivit, a urmat hirotonia întru preot a diaconului Dumitru Trifan, care îi va păstori pe credincioşii Parohiei „Sfânta Cuvioasa Parascheva“ din Săuleşti, Protopopiatul Orăştie. Ierarhul a amintit noului slujitor că misiunea care îi este încredinţată este una dintre cele mai grele misiuni ce pot fi îndeplinite, cu ajutorul lui Dumnezeu, de către om, şi faptul că, „dacă o persoană este responsabilă în faţa lui Dumnezeu doar de faptele sale, pe umerii preotului stă povara faptelor tuturor credincioşilor încredinţaţi lui spre cârmuire“.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Gurie a tâlcuit pericopa evanghelică ce s-a citit în această duminică, accentuând faptul că neputinţa tămăduirii tânărului ce era posedat de un duh „mut şi surd“ a venit ca urmare a credinţei slabe a celor care se rugau pentru vindecarea acestuia. Cuvintele „Cred, Doamne, ajută necredinţei mele“ subliniază tocmai acest fapt, că este prezentă totuşi o urmă de credinţă, însă una slabă, neîntărită duhovniceşte. Însă mila şi ajutorul lui Dumnezeu vine în ajutorul omului şi îl întăreşte, chiar dacă este slab în credinţă, după cuvântul Evangheliei: „Dacă veţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă“ (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 17, versetul 20).
Prezenţă regală la Catedrala din Cluj-Napoca
Numeroşi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca de către un sobor de preoţi şi diaconi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de arhimandritul Teofil Roman, ecleziarhul Catedralei, care a vorbit despre credinţă şi rugăciune, pornind de la mărturisirea făcută de tatăl copilului lunatic din pericopa evanghelică a zilei.
„Ne regăsim în această stare de neputinţă şi de slăbiciune a credinţei noastre. Şi noi am vrea să credem din toată inima şi din tot sufletul şi din toată puterea, să postim şi să ne rugăm, dar constatăm cu durere că nu reuşim. Adeseori, noi duhovnicii, auzim mărturisiri de felul acesta: „Părinte, nu am credinţă puternică în Dumnezeu, nu pot să-L iubesc din toată inima şi din tot sufletul. Mi-am propus să ţin postul, dar nu am reuşit; adeseori m-am poticnit, am vrut să mă rog mai mult în acest post, dar nu am reuşit, mă simt foarte obosit, plictisit şi neputincios“. Sunt realităţi dureroase, pe care le constatăm fiecare în viaţa noastră duhovnicească şi se vede că nu avem o altă soluţie decât să cădem în genunchi înaintea Domnului şi să-I mărturisim, aşa cum a făcut acest tată, «Cred Doamne, ajută necredinţei mele!»“, a spus părintele arhimandrit Teofil Roman, ecleziarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. La finalul predicii, părintele Teofil i-a îndemnat pe credincioşi să se roage necontenit: „Să postim şi să ne rugăm nu doar temporar şi ocazional, ci neîncetat; toată vremea vieţii, câtă ne-a mai rămas de trăit, să fie pentru noi un timp al mântuirii“.
La slujbă au luat parte şi Alteţele Regale Principesa Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae, însoţiţi de doi invitaţi de onoare: Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei şi Baronul Johannes von Holzhausen. La finalul slujbei, arhim. Teofil Roman, ecleziarhul catedralei, a salutat prezenţa oaspeţilor şi a transmis mesajul de bun venit din partea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Vizita Alteţelor Regale la Cluj-Napoca a fost prilejuită de Ceremonia de acordare a titlurilor de „Cetăţeni de Onoare“ ai judeţului Cluj, care a avut loc duminică seara, cu ocazia Concertului Regal de Gală găzduit de sala „Auditorium Maximum“ a Universităţii „Babeş-Bolyai“. (Pr. Cristian Rus, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)