Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
Slujiri arhiereşti în Duminica Slăbănogului
În Duminica a patra după Sfintele Paşti, credincioşii au fost martori ai minunii vindecării slăbănogului de la Vitezda săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos. Credincioşii au fost încurajaţi de către ierarhi şi preoţi să privească la cer, de unde le vine ajutorul în vindecarea sufletului şi trupului. De asemenea, au fost îndemnaţi să se vindece sufleteşte, pentru a se vindeca şi de suferinţele fizice.
Sute de credincioşi din Sibiu au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în Parohia Turnişor I din cetatea transilvană. Vizita pastorală a ierarhului a fost prilejuită de punerea pietrei de temelie pentru un nou centru social-cultural în apropiere de vechea biserică din cartierul Turnişor, unde copiii, dar şi alte categorii de persoane din această parte a oraşului, vor beneficia de activităţi educative, social-filantropice şi catehetice.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu pe o scenă amenajată în curtea vechiului locaş de închinare al românilor din Turnişor, iar credincioşii s-au pregătit pentru vizita ierarhului ca la o mare sărbătoare. O bună parte dintre ei au participat la slujba religioasă înveşmântaţi în străvechile straie populare, moştenite de la înaintaşi şi s-au rugat pentru a primi binecuvântarea cerească în viaţa lor cotidiană.
Numeroşi oaspeţi au venit la Biserica „Sfântul Nicolae“ din cartierul Turnişor pentru a participa la sărbătoare comunităţii. Astfel, în soborul slujitor s-au aflat protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, precum şi mulţi preoţi de la parohiile din oraş şi din alte localităţi. La slujbă au participat şi primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, profesori universitari şi alţi invitaţi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly“ din Braşov.
Vindecarea sufletească şi trupească
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit pe larg Evanghelia duminicală, în care s-a prezentat minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda. Ierarhul a subliniat legătura dintre bolile trupeşti şi păcate, dar şi cele dintre rugăciune şi vindecare.
„Pentru a ne tămădui trupurile noastre, trebuie mai întâi să ne vindecăm sufleteşte. Trebuie să avem în suflete o pace şi o linişte pe care numai Dumnezeu ni le poate oferi. Dumnezeu ni le oferă prin lucrurile împlinite de noi în numele Său. El ne nu mântuieşte cu forţa, dar ne oferă sprijin prin harul Duhului Sfânt, încât putem face multe lucruri bune pentru semenii noştri, iar Hristos le primeşte ca nişte fapte bune făcute pentru El“, a spus ierarhul.
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotesit iconom pe parohul Ciprian Creangă, iar primarul interimar Astrid Fodor, Consiliul local, Consiliul şi Adunarea parohiale, precum şi mai mulţi voluntari ai centrului social din parohie au primit acte de cinstire. Mulţumirile comunităţii au fost transmise de părintele Ciprian Creangă, care i-a oferit ierarhului o icoană, un ştergar tradiţional şi un album.
Sărbătoarea a continuat cu slujba de sfinţire a terenului pe care se va construi clădirea centrului parohial. Ierarhul i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în acest proiect şi i-a încurajat pe toţi cei prezenţi să sprijine această iniţiativă a Parohiei Turnişor I de a veni în ajutorul copiilor, tinerilor şi categoriilor sociale defavorizate.
Proiectul se bucură din plin de sprijinul Primăriei Sibiu, după cum a spus primarul interimar Astrid Fodor: „Multe parohii din Sibiu sunt implicate în activitatea socială, au ridicat deja centre sociale, iar parohia din Turnişor este un model. Nu este uşor, sunt multe greutăţi, dar noi la Primăria Sibiu avem mereu uşile deschise“.
În prezent, un grup de 20 de copii din parohie beneficiază de servicii de after-school, de o masă gratuită şi de cateheze în mai multe zile din săptămână, toate desfăşurându-se într-un spaţiu foarte mic şi inadecvat. Noul centru parohial va oferi posibilitatea ca voluntarii din parohie să desfăşoare mai multe activităţi educative cu un grup mai mare de copii.
IPS Mitropolit Andrei la Catedrala Mitropolitană
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, ierarhul a spus credincioşilor că răbdarea în suferinţă conduce spre întâlnirea cu Hristos. Ierarhul a prezentat o serie de exemple din Scriptură, pornind de la slăbănogul din pericopa evanghelică a Duminicii a patra după Paşti, până la dreptul Iov, care este un adevărat exemplu de răbdare în suferinţă. Exemplul absolut însă, a spus IPS Mitropolit Andrei, este Mântuitorul Hristos, care a luat asupra Sa toate păcatele lumii, oferind astfel tuturor şansa de a fi candidaţi la mântuire.
Ierarhul i-a încurajat, la finalul cuvântului său, pe toţi cei care au parte de suferinţă în această viaţă, îndemnându-i să privească întotdeauna la cer de unde vine tot ajutorul.
În cadrul Sfintei Liturghii oficiate de ierarh alături de un sobor de preoţi şi diaconi, foarte mulţi clujeni, printre care şi copii, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.
Premierea elevilor olimpici la religie
La finalul slujbei, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a premiat, din faţa Sfântului Altar, pe elevii olimpici la religie din judeţul Cluj. Au luat parte, pe lângă profesori şi părinţi, inspectorul de religie al judeţului Cluj, părintele Marian Sidon, directorul Seminarului Teologic Ortodox, părintele Liviu Vidican Manci, şi consilierul cultural al Arhiepiscopiei, părintele Bogdan Ivanov. Au fost recompensaţi aproape 50 de elevi, care au obţinut premii şi menţiuni la etapele judeţene şi naţionale a concursurilor specifice disciplinei religie. Nu au fost uitaţi nici profesorii care i-au pregătit, aceştia primind din partea Părintelui Mitropolit Andrei diplome, în semn de apreciere pentru devotamentul şi munca lor de a forma şi educa tinerii.
Cu prilejul festivităţii, ierarhul a vorbit, pornind de la cuvântul înţeleptului Solomon din cartea Proverbelor, despre responsabilitatea părinţilor, a dascălilor şi a preoţilor în educarea şi formarea tinerilor. La finalul festivităţii de premiere, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a adresat un apel dascălilor şi părinţilor, spunându-le cât de importantă este educaţia religioasă în formarea tinerilor, pentru ca aceştia să crească frumos, sănătos şi să fie astfel de mare nădejde pentru ţară: „Cu toţii vrem să avem o Românie frumoasă. Ei bine, dacă ne dorim acest lucru, atunci să ne formăm copiii aşa cum trebuie. Să ţinem seama că din formarea lor integrală face parte şi educaţia religioasă care nu poate lipsi, mai ales că tinerii şi copiii sunt viitorul ţării noastre“.
IPS Irineu la Filia Casa de Piatră, Câmpeni
În duminica a patra după Învierea Domnului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din filia Casa de Piatră, Parohia Arieşeni, pentru a târnosiri biserica parohială, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. După slujba de sfinţire a locaşului de închinare, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi din satele învecinate, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop Irineu le-a transmis credincioşilor prezenţi gânduri legate de importanţa locaşului de cult, făcând o paralelă între Legea Veche şi Legea cea Nouă: „Odată cu revelarea Dumnezeului Cel în Treime lăudat, biserica devine spaţiu sacru în care se astâmpără orice nevoie duhovnicească şi se împrospătează cele lăuntrice, se revarsă şuvoaielor harului şi ne pregătim mântuirea sufletului“. Totodată, ierarhul a subliniat măreţia momentului, prilejuit de ridicarea bisericii comunităţii, a înfrumuseţării şi a sfinţirii ei, sfinţenie care se revarsă mai apoi peste credincioşi.
La final, IPS Arhiepiscop Irineu i-a îndemnat pe cei prezenţi să se închine în Sfântul Altar cu mare evlavie şi cu credinţă, ca şi cum ar fi la locurile din Ţara Sfântă. De asemenea, apreciind public bunăvoinţa şi jertfa celor care au contribuit la ridicarea şi împodobirea bisericii, ierarhul a oferit binefăcătorilor diplome de „Aleasă cinstire“.
Satul Casa de Piatră, aflat în inima Munţilor Apuseni, pe Valea Arieşului, numără doar 55 de credincioşi. Aceştia, sub îndrumarea păstorului lor sufletesc, părintele Teodor Rusu, s-au străduit să-şi ridice o biserică frumoasă, care a îmbrăcat începând de duminică haine de sărbătoare. Deşi comunitatea este mică, numărul participanţilor la acest momentul festiv din Arhiepiscopia Alba Iuliei a fost impresionant.
PS Sofronie în Protopopiatul Tinca
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Protopopiatul Tinca, prilej cu care a inaugurat slujirea în spaţiul liturgic amenajat la demisolul noii biserici parohiale cu hramurile „Buna Vestire“ şi „Adormirea Maicii Domnului“ din Vintere, şi a sfinţit piatra de temelie pentru o nouă biserică în Parohia Holod, cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“.
În dimineaţa zilei de duminică, 3 mai, a fost oficiată slujba de sfinţire a apei, Agheasma mică, fiind binecuvântat interiorul paraclisului de la demisolul noii biserici parohiale din Vintere, prin stropire cu apă sfinţită, urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de PS Episcop Sofronie, în sobor de preoţi şi diaconi, de faţă fiind mulţime de credincioşi, oficialităţi centrale, judeţene şi locale. Astfel, au fost săvârşite primele sfinte slujbe în paraclisul amenajat la demisolul noii biserici a Parohiei Vintere, sfânt lăcaş ce a început a se zidi în ziua de 22 iunie 2014, prin sfinţirea şi aşezarea pietrei de temelie a bisericii de către Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei.
Prin grija parohului Vasile Popa, Protopopul Tincăi, prin strădania şi jertfa celor peste 550 de credincioşi care formează Parohia Vintere, dar şi cu sprijinul Consiliului Local al comunei Holod şi generozitatea a numeroşi binefăcători, în mai puţin de un an de la sfinţirea pietrei de temelie noul sfânt lăcaş s-a înălţat până la cota zero, iar la demisol s-a amenajat un paraclis foarte generos pentru slujire. Construirea unei noi biserici la Vintere a fost deosebit de necesară deoarece, în 2012, urmare a unui proces în justiţie, vechea biserică a fost retrocedată către mica comunitate greco-catolică din localitate, românii ortodocşi majoritari fiind nevoiţi să purceadă la lucrarea de construire a unei noi biserici, sfintele slujbe fiind săvârşite până acum alternativ în vechiul lăcaş de cult.
În cadrul Sfintei Liturghii, după momentul citirii pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre minunea săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos la scăldătoarea Vitezda, prin vindecarea slăbănogului bolnav de treizeci şi opt de ani, prezentată în pericopa evanghelică, în legătură cu cele două minuni săvârşite de Sfântul Apostol Petru, relatate în Apostolul zilei.
Ierarhul a subliniat importanţa zidirii noii biserici, felicitând pe paroh pentru activitatea pastoral-misionară pe care o desfăşoară şi pe credincioşii parohiei Vintere pentru statornicia în dreapta credinţă, pentru dragostea şi râvna sfântă de care dau dovadă faţă de Biserica strămoşească.
După Sfânta Liturghie, PS Episcop Sofronie, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi, s-a deplasat în localitatea vecină, Holod, centru de comună, şi a oficiat slujba de sfinţire a pietrei de temelie pentru noua biserică parohială cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“. Şi în această localitate, comunitatea ortodoxă majoritară, formată din peste 150 de familii, a pierdut, în anul 2012, în urma unui proces în justiţie, biserica parohială, construită de înaintaşii dreptmăritorilor creştini de aici, în favoarea Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică, până în prezent slujindu-se alternativ.
Liturghie arhierească la Parohia Bocşa, Sălaj
În Duminica a IV-a după Paşti, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Bocşa, Protopopiatul Zalău, în mijlocul unui sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa credincioşilor acestei comunităţi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din Municipiul Zalău.
După săvârşirea Sfintei Liturghii şi rostirea cuvântului de învăţătură, toţi cei prezenţi s-au deplasat în procesiune spre cimitirul parohial, unde Preasfinţitul Petroniu a sfinţit o capelă mortuară.
Din punct de vedere istoric, satul Bocşa este cunoscut în primul rând datorită marelui revoluţionar Simion Bărnuţiu, care s-a născut aici în 21 iulie 1808 şi ale cărui rămăşiţe pământeşti odihnesc în cripta amenajată sub biserică. Prima atestare documentară a localităţii datează încă din anul 1205.
Biserica actuală a satului a fost ridicată între anii 1937-1943, stilul arhitectural fiind unul autentic ortodox, în formă de cruce cu cupolă centrală.
Gândul construirii unei capele mortuare a venit din partea tinerilor satului, dar ideea a fost îmbrăţişată de către întreaga comunitate. Lucrările la acest edificiu au început în urmă cu trei ani şi au fost finalizate în această primăvară.
PS Gurie la Schitul din Bălata, Hunedoara
Duminică, 3 mai, când Biserica Ortodoxă Română l-a cinstit pe Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica Schitului „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici“ din Bălata, judeţul Hunedoara, cu ocazia hramului. Sfântul Irodion a fost canonizat în anul 2011 şi face parte din pleiada de duhovnici ai neoisihasmului românesc, alături de Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, Sfântul Paisie de la Neamţ (Velicikovski), Cuviosul stareţ Gheorghe de la Cernica, Sfântul Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti, şi Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. PS Episcop Gurie a vorbit credincioşilor prezenţi despre apropierea de Dumnezeu care dă tuturor sănătate sufletească şi trupească, şi, totodată, a amintit despre viaţa virtuoasă care poate aduce omului sfinţenia, dând ca exemplu viaţa Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici.(Pr. Florin Croitoru, pr. Cristian Rus, diac. Cristian Tuturoi, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)