Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujiri arhiereşti în eparhii din Mitropolia Olteniei
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Duminica a 4-a a Postului Mare la Altarul de vară aflat în curtea Centrului eparhial din Râmnicu Vâlcea. Racla cu părticele din moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ctitorul Catedralei Arhiepiscopale, a fost scoasă spre închinare. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a evocat personalitatea remarcabilă a marelui ierarh ctitor: „A fost un monah cu vocaţie deosebită, crescut în duhul călugăresc al stareţilor sfinți, Paisie Velicicovschi şi Gheorghe de la Cernica și Căldărușani. Atât în perioada stăreției sale la Cernica, cât și ca Episcop de Râmnic, Sfântul Calinic s-a dovedit a fi un rugător neobosit”.
Sâmbătă, 10 aprilie, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit la Altarul de vară Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, urmată de slujba Parastasului de şapte ani pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea. La eveniment au fost prezente autorități locale, preoți din cele patru protoierii ale Arhiepiscopiei Râmnicului, stareți, starețe, membri ai familiei și numeroși credincioși care au purtat în mâini tablouri cu chipul Arhiepiscopului Gherasim.
Tot sâmbătă, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur la Mănăstirea Tismana, județul Gorj. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Preasfinţia Sa a săvârşit, totodată, şi slujba de prohodire a preacuvioasei maici Vartolomeia Popovici, pustnica de la Schitul Cioclovina de Sus. În necrologul său, ierarhul a arătat că maica Vartolomeia „s-a îndeletnicit cu rugăciunea și a oferit cuvânt de folos celor care aveau nevoie, primind de la Dumnezeu darul de a odihni, de a liniști și de a-i mângâia pe cei ce urcau până la Cioclovina de Sus. Avea rugăciunea lui Iisus și cu ea împlinea cuvintele Sfântului Ioan Scărarul: «Biruiți pe vrăjmași cu puterea numelui lui Iisus, fiindcă nu este altă armă mai mare în cer și pe pământ»”.